Onderwijsbetoging in Antwerpen: 3.500 betogers trekken van Operaplein naar Groenplaats

De onderwijsbonden COC, ACOD en VSOA zijn dinsdag in Antwerpen aan de eerste van vijf stakingsdagen begonnen. Zo’n 3.500 mensen kwamen samen om hun ongenoegen te uiten tegen de hervormingsvoorstellen in het onderwijs. “Als de 38-urenweek erdoor komt, dan loopt onze school leeg”, vertellen enkele aanwezige leerkrachten.

sodb

‘Bescherm de kwaliteit of je bent de leerkracht kwijt!’ of ‘Meer tijd voor klassen is minder paperassen’: op het Operaplein in Antwerpen werden er dinsdagochtend heel wat slogans en spandoeken in de lucht gestoken om het ongenoegen tegen de hervormingsvoorstellen duidelijk zichtbaar te maken.

De staking is een reactie op het rapport van de Commissie van Wijzen. Dat rapport, besteld door onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), stelt een verregaande hervorming van het lerarenberoep voor. Eén voorstel wil de zogenaamde prestatienoemers – het vaste aantal uren dat een leerkracht voor de klas staat, van 20 tot 30 uur – inruilen voor een 38-urenweek.

© atv

LEES OOK. Leerkrachten leggen vanaf vandaag het werk neer en voeren actie in Antwerpen: hoe groot zal de impact zijn? En wat is de reden?

© BELGA

Flexibiliteit nodig

Heel wat leerkrachten tekenden aanwezig op de betoging, waardoor heel wat scholen in Antwerpen gesloten zijn. Er werden zo’n 2.000 betogers verwacht, maar het aantal aanwezigen liep al snel op naar 3.500. De massa trok van het Operaplein richting Groenplaats, waar de betoging verder werd gezet. De vakbonden spreken van een “groot succes”.

“Als de 38-urenweek erdoor komt, dan loopt onze school leeg. Het zijn de meest kwetsbare leerlingen die daar de dupe van worden. Wij werken al meer dan 38 uur per week maar hebben wel onze flexibiliteit nodig”, zeggen enkele leerkrachten van De Leerexpert Novanaut in de Seefhoek in Antwerpen.“De hervormingsvoorstellen die nu op tafel liggen pakken op geen enkele manier het lerarentekort en de te hoge werkdruk aan”, vullen leerkrachten van PiusX aan.

De vakbonden gaan voor een betoging in vijf golven, per provincie. Op 8 mei volgt Oostende, op 13 mei Leuven, op 14 mei Hasselt en op 15 mei Gent.

© Jan Van der Perre

De onderbroek van Weyts is het terugkerende symbool op deze betoging.© Jan Van der Perre

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV