© Google Streetview

Alerte buren jagen gewapende overvaller weg bij 80-jarige vrouw thuis: “Laat iemand die je niet kent niet zomaar binnen”

Een onbekende man heeft zaterdagavond geprobeerd een 80-jarige vrouw te overvallen in haar appartement op de Ter Rivierenlaan in Deurne. De man bedreigde haar met een vuurwapen maar werd verjaagd door de buren.

sare

De overvaller was zaterdagavond rond 21 uur het appartementsgebouw aan de Ter Rivierenlaan, vlak bij het Rivierenhof, binnengeraakt door in de hal op verschillende bellen te duwen. Een van de bewoners had hem argeloos binnengelaten. De man was vervolgens naar de zevende verdieping, het dakappartement, getrokken en belde daar aan bij de 80-jarige bewoonster. “Omdat er aan de deur van haar appartement werd aangebeld, dacht ze dat het iemand uit het gebouw was”, vertelt Frieda, een goede vriendin van het slachtoffer.

De man, getooid met een rode muts, vroeg of ze een probleem had met haar televisie. “Hij sprak gebroken Nederlands”, aldus Frieda. “Mijn vriendin antwoordde dat haar televisie nog werkte.” Het antwoord maakte de late bezoeker niet veel uit. “Hij duwde de deur open en duwde haar op de grond. Hij legde zijn hand op haar mond en zei haar dat ze moest meewerken.” Een buurvrouw was gealarmeerd door het tumult en belde aan bij het slachtoffer. “Ze kon de overvaller overtuigen dat als ze niet zou opendoen, de buren zeker de politie zouden bellen”, vertelt vriendin Frieda. “De man duwde een revolver in haar heup en verschool zich achter de deur. Hij had gedreigd dat ze niets mocht zeggen.”

Weggetrokken door buurvrouw

Toch slaagde het slachtoffer erin haar buurvrouw te laten inzien dat er iets mis was. “Die madame zag dat ze bleek was en dat ze teken deed met haar ogen naar de deur”, gaat Frieda verder. “De buurvrouw kon haar snel naar haar eigen appartement trekken en zo in veiligheid brengen.” De overvaller koos eieren voor zijn geld en vluchtte zonder buit weg. Hij kruiste in de hal van het appartementsgebouw nog een bewoonster die een goede beschrijving kon geven aan de politie.

“Nazicht in de buurt was negatief”, aldus Wouter Bruyns, woordvoerder van de politiezone Antwerpen. “De verdachte wordt opgespoord.” Het slachtoffer raakte bij de overval niet ernstig gewond maar was wel onder de indruk van de feiten. “Ze was wel over haar toeren”, zegt Frieda. “En ze had ook pijn aan haar heup, door die duw.”

Laatste tijd vaak bejaarde slachtoffers

De laatste maanden vonden soortgelijke woningovervallen met bejaarde slachtoffers in verschillende Antwerpse gemeentes plaats, de feiten worden onderzocht door de federale recherche. De politie waarschuwt nogmaals om niet zomaar de deur open te doen voor eender wie. “Als iemand aan uw deur belt in een appartementsgebouw, maak je best contact met de persoon die er staat”, zegt woordvoerder Bruyns. “Als het iemand is die je niet verwacht of niet herkent, laat die dan zeker niet zomaar naar boven komen en doe al zeker niet open als je niets gezien of gehoord hebt.”