Videospeler inladen...

Fabriek in Berlijn in lichterlaaie: brandweer waarschuwt voor giftige rookwolk

In Lichterfelde, een buitenwijk van de Duitse hoofdstad Berlijn, staat een metaalfabriek in brand. De brandweer waarschuwt voor mogelijk giftige stoffen die vrijkomen. Buurtbewoners moeten daarom ramen en deuren gesloten houden. Voorlopig zijn er geen slachtoffers gevallen.

Een enorme rookwolk doemt op boven de Berlijnse horizon. Een metaalfabriek van de Diehl Gruppe staat er in brand en die lijkt moeilijk onder controle te geraken. Delen van het gebouw - zoals het dak - zijn ingestort. De brandweer spreekt al over een operatie die nog tot vannacht zal duren.

Bekijk: een grote breekt uit in de metaalfabriek in Lichterfelde

Videospeler inladen...

Giftige stoffen

De rookwolk verplaatst zich naar het noorden van Berlijn. De brandweer vraagt dan ook aan alle inwoners om die buurt te vermijden en ramen en deuren gesloten te houden.

In de fabriek zijn namelijk chemicaliën, waaronder kopercyanide en zwavelzuur, opgeslagen. Van een acuut gevaar is geen sprake, zegt Vinzenz Kasch, woordvoerder van de Berlijnse brandweer aan de Duitse zender rbb.

Versterking opgeroepen

Omdat het blussen van de brand zo moeilijk verloopt, zijn extra brandweerlieden ingeschakeld. Ze kunnen het gebouw niet binnen en moeten extra voorbereidingen treffen door chemicaliën die mogelijk vrijkomen.

De brandweer probeert vooral te vermijden dat de brand zou overslaan op nabijgelegen panden. De brand zou vanmorgen ontstaan zijn in een technische ruimte op de eerste verdieping van het gebouw.

Bedrijf is bekend in de wapenindustrie

De fabriek maakt onderdeel uit van de Diehl Gruppe, een groot concern in Duitsland dat bekend is in de wapenindustrie. In deze fabriek werden geen wapens geproduceerd, maar onderdelen voor de auto-industrie.

Er is wel een kantoor gehuisvest van Diehl Defense, een dochteronderneming dat onder meer Iris-T-raketten levert aan Oekraïne.

Meest gelezen