Luister naar

Present verwelkomt nieuwkomers

Nieuws
Het vrijwilligersbestand van Stichting Present wordt steeds diverser. Was eerst het aandeel van groepen uit kerken het grootst, nu komen ook gezinnen, vluchtelingen, scholen en bedrijven in actie.
Nicolette de Boer
donderdag 16 augustus 2018 om 19:44

Amersfoort

Dat blijkt uit eigen onderzoek van de stichting. Stichting Present is door de jaren heen gegroeid en het vrijwilligersbestand groeit mee. Vorig jaar waren er zo’n 38.000 mensen actief namens de organisatie.

Van oorsprong meldden zich vooral groepen uit kerken aan om vrijwilligerswerk te doen. Dat aandeel groeit niet meer mee: het ligt nu nog op een derde. De absolute aantallen vanuit kerken zijn daarentegen niet minder geworden: ‘Het aantal groepen vanuit kerken is gestabiliseerd’, zegt woordvoerder Jop Douma. ‘Ze zijn er nog wel, maar vormen niet meer dezelfde factor in het werk voor Present.’

Dat wil overigens niet zeggen dat kerken minder vrijwilligerswerk doen: ‘Misschien starten ze zelf wel projecten.’

ondernemers

Bedrijven en scholen hebben een steeds groter aandeel in het vrijwilligersbestand van Present. Dat komt mede doordat de stichting deze groepen tegenwoordig ook benadert. ‘Maar het komt ook doordat het maatschappelijk verantwoord ondernemen nogal een vlucht neemt’, zegt Douma. ‘Steeds meer organisaties krijgen van het personeel te horen: wij willen meer dan alleen geld verdienen. Met als gevolg dat er niet wordt gebowld op de jaarlijkse personeelsdag, maar het personeel met ouderen op stap gaat naar de dierentuin.’

Maar ook gezinnen, ouderen, vluchtelingen en statushouders melden zich steeds meer aan. Over het aandeel van die laatste twee groepen durft Douma geen betrouwbare uitspraken te doen. ‘Zo maakt het lokaal uit of er een azc in de buurt staat. In Assen zie je dat heel goed, daar zijn op reguliere basis projecten met statushouders.’

Nieuwkomers doen allerlei vrijwilligerswerk. ‘Sommigen bellen en zeggen: ik wil wel iemand helpen verhuizen’, zegt Douma. ‘Anderen organiseren een proeverij voor elkaar.’ Voor deze mensen is het fantastisch om binnen een groep contacten te leggen, zegt hij. ‘En ze willen graag iets doen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.