Luister naar

Bekostiging middelbaar onderwijs wordt simpeler

Nieuws
Er komt een nieuw bekostigingsmodel voor het voortgezet onderwijs. Het huidige stelsel is te ingewikkeld en kent maar liefst 42 criteria. Minister Arie Slob (Onderwijs) wil dat terugschroeven naar vier criteria.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 16 augustus 2018 om 21:49
Minister Arie Slob spreekt van een ‘doorbraak’ in de onderhandelingen.
Minister Arie Slob spreekt van een ‘doorbraak’ in de onderhandelingen. anp / Bart Maat

Den Haag

Dat heeft hij de Tweede Kamer donderdag laten weten. ‘Door een simpeler model te kiezen, weten schoolbesturen voortaan beter waar ze financieel aan toe zijn.

Ze kunnen bij wijze van spreken zelf uitrekenen hoeveel geld ze van het Rijk moeten krijgen’, aldus de bewindsman in een nadere toelichting op zijn plannen.

Over de nieuwe bekostiging van de scholen in het voortgezet onderwijs is jaren onderhandeld met de sector, de VO-raad. De bewindsman spreekt van een ‘doorbraak’ nu er overeenstemming is over de plannen.

Het is nu nog zo dat leerlingen die hetzelfde onderwijs volgen niet gelijk worden bekostigd. Ook wordt in het huidige systeem de samenwerking tussen scholen bemoeilijkt.

In het nieuwe stelsel komen vier hoofdregels voor de bekostiging van scholen. Zo komt er een vast bedrag per leerling voor zowel de havo als het vwo. Ook komt er een vast bedrag voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo en in het praktijkonderwijs. Verder wordt aan de hoofdvestiging van een school een vast bedrag toegekend. Om tegemoet te komen aan de de positie van ‘kwetsbare, kleine besturen’ wordt er ook gekeken naar de ‘permanente nevenvestigingen’ van een school.

positief financieel effect

Uit de doorrekeningen die het ministerie heeft gemaakt, blijkt dat het nieuwe stelsel voor 90 procent van de scholen een positief financieel effect heeft of minder dan 3 procent verlies aan inkomsten oplevert. Voor de overige 10 procent van de scholen die meer dan 3 procent moeten inleveren, komt er een ‘specifieke overgangsregeling’, meldt de minister. Die scholen krijgen vijf jaar de tijd om naar het nieuwe bekostigingsstelsel toe te groeien. Voor alle andere scholen geldt een overgangstermijn van drie jaar.

De plannen van minister Slob liggen nu ter inzage, zodat erop gereageerd kan worden. De bedoeling is dat met ingang van 2021 de nieuwe wetbekostiging middelbare scholen ingaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.