© BELGA

Sociale woningen vreten energie

Van de zowat 300.000 sociale woningen in België is een derde gebouwd voor 1975 en dus zeer energieverslindend. Terwijl 25% van de huurders in sociale woningen in energiearmoede leeft: ze krijgen energiefacturen niet betaald of mogen maar heel weinig verbruiken. Dat kan beter, meent het Platform tegen Energiearmoede.

dh

Investeren in de energiekwaliteit van sociale woningen heeft evidente voordelen. Je haalt de energiefactuur van de huurder naar beneden, je zorgt voor minder tocht, vocht en schimmel en dus voor een gezondere leefomgeving, en je vermindert de C02-uitstoot. Maar dat kost geld. Véél geld. Alleen al om alle sociale woningen van voor 1975 te optimaliseren zou de factuur 3 miljard euro bedragen. Doe je er de woningen bij die voor 1995 gebouwd zijn – driekwart van het totaal en waarvan de energieprestaties ook nog voor verbetering vatbaar zijn – dan kom je aan 6 miljard euro.

Toch is het de moeite waard, zo concludeert het Platform tegen Energiearmoede, waarin dertig verenigingen, bedrijven en experten uit de sector zitten, ge- coördineerd door de Koning Boudewijnstichting. De investeringen zouden een terugverdieneffect hebben van 0,69 euro per euro, vooral door de stimulering van de bouwactiviteit in het land (meer omzet, meer jobs, meer Btw-betalingen). De energiefactuur van de huurders zou met 34% kunnen dalen in Vlaanderen, met 37% in Brussel en met 54% in Wallonië.

Aanpassen huurwet

De werkgroep doet een aantal aanbevelingen om de overheid te inspireren. De voornaamste daarvan is dat er nood is aan nieuwe manieren van financiering. Als nu een sociale verhuurder in dakisolatie investeert, heeft hij daar zelf niks aan. De besparing is voor de huurder. Je kunt overwegen om de huurwet aan te passen om een (klein) deel van die besparing naar de verhuurder te laten vloeien. Daarmee sluit de werkgroep aan bij een voorstel van Vlaams N-VA-parlementslid Björn Anseeuw. Die wil verhuurders toelaten de huurprijs op te trekken als ze zonnepanelen plaatsen bij sociale woningen. “Voor de huurder zal het nog altijd goedkoper zijn en de verhuurder haalt er op termijn zijn investering uit”, zegt Anseeuw. Coalitiepartners CD&V en Open Vld zijn ervoor gewonnen. Het politieke akkoord kwam er na een oproep van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). “We zouden binnen het jaar 20.000 sociale woningen van zonnepanelen kunnen voorzien”, zei directeur Björn Mallants.