Direct naar artikelinhoud
Spot On

Dit zijn de strafste songs van de week

Die AntwoordBeeld Die Antwoord

Alle macht aan de cartoon! Zowel de manga-megasterren van Gorillaz als de Zuid-Afrikaanse karikatuurtjes van Die Antwoord brachten deze week nieuw werk uit. En dan zouden we nog bijna ‘Big God’ over het hoofd zien: de grootste stripheld van het universum! Die wordt deze week bezongen door de prerafaëlitische prinses van Florence + The Machine.

Op Relaxer (2017) was ‘In Cold Blood’ al één van de grootste sterkhouders voor alt-J, en dat schijnt de groep zelf ook te beseffen. Sinds de release van hun laatste plaat deelden ze al een videoclip van die song waarin Iggy Pop werd ingelijfd als gruizige verhaler (zéker checken!). Deze week verscheen diezelfde song in een energieke remake met Pusha T en Twin Shadow. Een omineuze beat onderlijnt hun geweldige cameo, maar de lome reggaegroove van het origineel roert zich nog steeds, net als het “zero-one-one-one-zero-zero-one-one”-geneuzel van onze favoriete bleekneusjes.

Broeierig tentje

The Now Now moet nog verschijnen, maar inmiddels zou u al vijf (!) songs op de nieuwe Gorillaz moeten kennen. Die plaat wordt officieel voorgesteld op Rock Werchter, en afgaande op de laatste vooruitgesnelde single ‘Hollywood’ belooft het achteraf nog een broeierig feestje in uw tent te kunnen worden. Een frivole beat en sensuele flow dirigeren deze song waarop Snoop Dogg en Jamie Principle mee de lakens uitdelen. 

Dat Florence + The Machine niét op Rock Werchter speelt, stemt ons dan weer een tikkeltje bedroefd. Maar goed: volgende week verschijnt tenminste haar nieuwe plaat High as Hope. En die zou wel eens een hoogvlieger kunnen worden, als we er op mogen vertrouwen dat ‘Big God’ een betrouwbare voorbode is. Jamie xx stond als co-producer achter de knoppen, terwijl saxofonist Kamasi Washington net zo goed een rolletje wist te versieren. 

Die Antwoord heeft genoeg van zijn theatrale vuilnisbak-act, maar gaat in stijl de pijp uit.

‘Big God’ begint fragiel: enkel met de stem van Florence Welch, die begeleid wordt door piano. Gaandeweg wint het nummer aan kracht en steekt de vertrouwde grootse sound alweer de kop op.

Goeie bal!

Die Antwoord zie je deze zomer op hun beurt nog op de Lokerse Feesten. Zij het voor de laatste keer. Ninja en Yolandi Vi$$er hebben genoeg van hun theatrale vuilnisbakact, waarin ze fingeren alsof ze het gevolg zijn van al te familiaire broers en zussen. Maar ze gaan in stijl de pijp uit. Met een tamelijk melancholische nieuwe single zetten ze het begin van het eind in. ‘2 Golden Dawn 7’ stelt het zonder de hyperkinetische energie van hun vroegere singles, maar zet dan weer zwaar in op vintage hiphop. Goeie bal!

Mis ook zeker niet de beste songs van de voorbije weken, in de playlist onderaan. Anders zult u nooit weten hoe Guns N’ Roses zijn kasten uitpluist met oude demo’s, of hoe Death Cab for Cutie zijn goudkoorts bezweert!