Donald Trump belooft verregaande toegevingen voor de olie-industrie, als de oliebazen 1 miljard dollar overschrijven voor zijn verkiezingscampagne.
Foto: AP

Donald Trump belooft klimaatwetten te schrappen als oliebazen 1 miljard dollar aan verkiezingscampagne doneren, schrijft The Washington Post

Als grote oliebedrijven 1 miljard dollar aan de Trump-campagne doneren, dan zal Donald Trump - als hij de verkiezingen wint - een hele resem klimaatregels schrappen of versoepelen. Dat beloofde de oud-president volgens The Washington Post aan een groepje oliemagnaten tijdens een diner in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago. Onder meer elektrische wagens en hernieuwbare energie zouden eraan moeten geloven.

Vorige maand zou Donald Trump een ontmoeting hebben gehad met een 20-tal oliemagnaten in Mar-a-Lago, zijn buitenverblijf in de zuidelijk staat Florida. Onder meer enkele topnamen van de energiebedrijven Chevron, Continental Resources, Exxon en Occidental Petroleum zouden bij die bijeenkomst - en het bijhorende etentje - aanwezig zijn geweest.

Een gezellige babbel was niet het hoofddoel van de avond. Donald Trump gebruikte de ontmoeting voornamelijk om zijn zaak te bepleiten en meer fondsen te werven voor zijn verkiezingscampagne. Dat stelt de Amerikaanse krant The Washington Post, die - op voorwaarde van anonimiteit - sprak met enkele mensen die bij dat etentje waren. 

Een van de aanwezigen zou geklaagd hebben over de vele "omslachtige milieuregels", ondanks dat er het voorbije jaar al meer dan 400 miljoen dollar aan lobbygeld zou zijn besteed om de regering-Biden de kar te laten keren. Trump zou toen voorgesteld hebben om een donatie van 1 miljard dollar over te schrijven, om hem terug in het Witte Huis te krijgen. Volgens de oud-president is dat "een goede deal", omdat ze met hun donatie een heleboel belastingen en regels zouden vermijden. 

Trump ontmoette vorige maand een 20-tal oliemagnaten in Mar-a-Lago, zijn buitenverblijf in Florida.
Foto: AP

Klimaatregels schrappen "vanaf dag 1"

In ruil voor hun donatie zou Trump - als hij herverkozen wordt - de olie-industrie voortrekken in zijn energiebeleid en verschillende klimaatregels schrappen of versoepelen.

Hij richt zich daarbij rechtstreeks op enkele klimaatbeslissingen van de regering-Biden, zoals het tijdelijke verbod op nieuwe vergunningen voor de export van lng. "Dat schrap ik al op dag 1", zou Trump hebben gezegd. Dat is een grote toegeving naar de lng-producenten Venture Global en Cheniere Energy, waarvan de CEO's aanwezig waren in Mar-a-Lago.

Ook enkele andere paradepaardjes van het klimaatbeleid van Biden zouden eraan moeten geloven. In april had het ministerie van Binnenlandse Zaken nog een beperking op olie- en gasboringen aangekondigd in Alaska. De president wilde daarmee een gebied van meer dan 5 miljoen hectare arctisch landschap beschermen. Trump beloofde dat hij die beslissing ongedaan zou maken. De oliebedrijven zouden ook op meer vergunningen kunnen rekenen voor boorplatformen in de Golf van Mexico.

Geen elektrificatie van wagenpark

Tot slot zet Biden sinds het begin van zijn presidentschap stevig in op de elektrificatie van de auto-industrie. Het doel van de president: meer dan de helft van alle nieuwe wagens tegen 2032 elektrisch of hybride maken. Op die manier probeert Biden de CO₂-uitstoot van het Amerikaanse wagenpark naar beneden te halen. 

In maart gaf Biden nog zijn fiat voor 'tailpipe pollution limits', vrij vertaald als "beperkingen op de uitlaatpijp". De producenten van auto's moeten de vervuiling door het totale aantal verkochte auto's per jaar beperken. Autobedrijven die de limieten overschrijden, kunnen een boete krijgen. De maatregelen zouden vanaf 2027 ingaan.

"Belachelijke regels", zou Trump hebben gezegd. De oud-president wil niet dat Amerikanen worden verplicht om elektrische auto's te gebruiken en wil de ommezwaai naar elektrische wagens zo snel mogelijk ongedaan maken. Nochtans is dat niet de officiële doelstelling van de regering-Biden: de nieuwe maatregelen leggen beperkingen op de uitstoot van CO₂ vast, maar hebben niet als doel om de productie van wagens op fossiele brandstoffen volledig stil te leggen tegen 2032.

(Archiefbeeld, 2020) Trump bezoekt een boortoren van Double Eagle Energy in Midland, Texas.
Foto: AP

13,2 miljoen vaten per dag

Het Witte Huis heeft ondertussen een reactie gegeven op het artikel van The Washington Post. "Het maakt Trump niet uit dat olie- en gasbedrijven werkende gezinnen en Amerikanen uit de middenklasse ongecontroleerd laten bijbetalen, terwijl ze recordwinsten binnenharken", stelt woordvoerder van de Biden-campagne Ammar Moussa. "Als Trump een geldcheque kan innen, doet hij gewoon wat ze vragen."

De oliebedrijven halen inderdaad recordwinsten, onder meer omdat de Verenigde Staten vandaag meer olie dan ooit uit de grond halen. Dagelijks zouden in totaal 13,2 miljoen vaten ruwe olie worden geproduceerd. Dat is zelfs meer dan onder het presidentschap van Donald Trump. Dat komt onder meer door de beperkingen op de energietoevoer uit Rusland door de oorlog in Oekraïne, maar ook omdat de Verenigde Staten energie-onafhankelijkheid proberen te bereiken. 

Een jaknikker in North Dakota, de derde grootste olieproducerende staat van de Verenigde Staten.
Foto: AP

Meest gelezen