zaterdag 21 april 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De politie kon vrijdag in totaal vijf transmigranten oppakken. TP

Acht illegalen opgepakt in één week tijd rond snelwegparking in Tessenderlo

Probleem met transmigranten schuift op naar Limburg

BERINGENLimburg krijgt steeds vaker te maken met transmigranten die in de buurt van de snelwegparking van Tessenderlo in vrachtwagens proberen te kruipen en zo de overtocht naar Groot-Brittannië willen maken. Op één week tijd kon de politie al acht illegalen inrekenen. Vrijdagmiddag werden vier transmigranten opgepakt die even voordien uit een truck op de parking van een bedrijf in Beringen waren gekropen. Diezelfde ochtend trof de politie nog eens tien transmigranten aan nabij de snelwegparking, van wie er één werd opgepakt. “We vermoeden dat hier mensensmokkelaars actief zijn”, zegt Geert Wouters van de lokale politie, die volgende week samenzit met de Wegpolitie Limburg om een actieplan uit te werken.

Koen SNOEKX/Marij WYERS

Massale zoekactie naar vluchtelingen die uit vrachtwagen springen (tp).

Vrijdagmorgen rond 10 uur kreeg de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo een oproep binnen over vier mannen die op de parking van het bedrijf Hyundai Mobis in Beringen uit een vrachtwagen waren gekropen. “De vier mannen klommen uit een vrachtwagen met een Slowaaks kenteken, kropen over de hoge hekken rond het bedrijf en vluchtten vervolgens richting de bossen van Wasseven in Ham”, zegt de persoon die de politie contacteerde.

Meteen werd een grote zoekactie op poten gezet, met acht politieploegen, een helikopter en twee politiehonden. Kort daarna kon de politie de vier mannen oppakken. “Het ging om jonge Eritreeërs, onder wie minstens één minderjarige”, zegt Geert Wouters van de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo. “De vier werden overgebracht naar het commissariaat van Beringen en de Dienst Vreemdelingenzaken werd verwittigd.”

Mensensmokkelaars

Enkele uren voordien, rond 3 uur vrijdagochtend, had de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo ook al een oproep binnengekregen over een tiental illegale vluchtelingen die waren opgemerkt in de Transportstraat, vlakbij de parking aan de snelweg E313 in Tessenderlo. De politie kon twee mannen vastgrijpen, maar één van hen kon zich losrukken en vluchten.

 

Dat de politie vrijdag vijf illegale vluchtelingen op één dag kon arresteren, is niet toevallig. “Vorige week donderdag werd er rond 3 uur ’s morgens ook al een groep transmigranten aangetroffen in de Kanaalweg, vlakbij de snelwegparking in Tessenderlo. Drie van hen hebben we kunnen oppakken”, zegt Geert Wouters van de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo. “Omdat we daarnaast nog signalen kregen over de aanwezigheid van illegale vluchtelingen in die buurt, hebben we meteen afspraken gemaakt met de Limburgse Wegpolitie. Die hield de snelwegparkings in het oog, terwijl wij als lokale politie patrouilleerden in onze gemeenten. Met resultaat dus.”

“Met acht arrestaties in één week zitten we duidelijk met een verschuiving van het probleem van transmigranten naar Limburg”, zegt Geert Wouters. “We hebben een sterk vermoeden dat mensensmokkelaars de illegale vluchtelingen droppen in de buurt van de snelwegparking van Tessenderlo, zodat ze daar in een vrachtwagen kunnen kruipen met bestemming Groot-Brittannië.”

Om het probleem van transmigranten aan te pakken, werken we vanaf volgende week samen met de Wegpolitie Limburg een actieplan uit Geert WOUTERS Lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo

Actieplan

Dat de migranten nu in Limburg opduiken is een gevolg van de strengere controles op snelwegparkings in de rest van het land. Zo worden sinds enkele maanden ’s nachts privébewakingsfirma’s ingezet op vijf snelwegparkings in Vlaanderen (Groot-Bijgaarden, Jabbeke, Rotselaar, Heverlee en Postel). “Om het probleem van transmigranten aan te pakken, gaan we volgende week samenzitten met de Wegpolitie Limburg om een actieplan uit te werken”, zegt Wouters.

Of het ook de bedoeling is om op de snelwegparking in Tessenderlo privébewakingsfirma’s in te zetten? “Dat zullen we volgende week bespreken.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws