Nederlandse formatie

Advocaat doet aangifte wegens “valsheid in geschrifte” tegen Nederlands kandidaat-premier Plasterk

© anp / Peter Hilz

Een Amsterdamse advocaat heeft aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, de man die in beeld is om premier van Nederland te worden. Plasterk zou zich als ondernemer schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte.

nrc, poj

Vóór Ronald Plasterk kanshebber werd om voorgedragen te worden als volgende premier van Nederland, was hij een gerenommeerd academicus en hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum (UMC) van Amsterdam. Daar richtte hij een bedrijf op, waarin hij patentaanvragen voor kankervaccins onderbracht. Die vaccins zou hij alleen ontwikkeld hebben. In 2022 verkocht Plasterk dat bedrijf aan het Duitse CureVac – een deal die hem 32 miljoen euro opleverde, maar nu zijn premierambities in de weg lijkt te staan.

Die deal speelt nu een rol in de vertraging van de voordracht van Plasterk als nieuwe premier, meldt de Nederlandse krant NRC. De krant onthulde in maart van dit jaar dat de geclaimde methode om kankertherapieën te maken niet door Plasterk werd ontwikkeld, maar door een collega van het Amsterdam UMC, met wie hij samenwerkte. “Plasterk eigende zich daarmee met publiek geld gefinancierde wetenschappelijke kennis toe, om die vervolgens voor eigen gewin te verkopen”, schrijft NRC.

De “patentenkwestie” ligt gevoelig bij sommige partijen in de aankomende Nederlandse regering. “Vooral de partij NSC van Pieter Omtzigt benadrukt bij herhaling dat het van groot belang is dat er bij een toekomstige premier geen twijfels bestaan over diens integriteit.”

“Integriteit is zoek”

Sinds afgelopen donderdag buigt ook het Nederlandse openbaar ministerie zich over de verkoop van Plasterks bedrijf. De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea deed aangifte tegen Plasterk wegens “valsheid in geschrifte en overtreding van de wet economische delicten”. Volgens de advocaat kloppen de jaarrekeningen die Plasterk over zijn eigen bedrijf indiende bij de Kamer van Koophandel op verschillende punten niet.

Zo noemde Plasterk zijn bedrijf in 2022, het jaar van de miljoenenovername, een ‘micro-onderneming’, om op die manier zijn administratieve lasten te verminderen. Maar die classificatie zou onterecht zijn geweest: het bedrijf telde te veel werknemers en kende een te hoge omzet. Advocaat Sarolea zegt de aangifte te hebben gedaan “op eigen initiatief, als burger”. “Als er een minister-president moet worden aangewezen, dan moet die wel integer zijn. De integriteit van Plasterk is volstrekt zoek.”

In een reactie aan NRC zegt Plasterk: “Mocht in een jaarrekening onverhoopt een onvolkomenheid zijn geslopen, dan is dat zonder intentie gebeurd.”