Na vijftien jaar als voorzitter geeft Kurt Moens de fakkel door aan Dorien Parys.© Leen Van de Sande

ROM Skippers vieren dertigste verjaardag met show en nieuwe voorzitter: “Zelfs Nina Derwael stond met open mond te kijken”

Mechelen -

De ROM Skippers kijken uit naar een erg bijzonder weekend. De Mechelse ropeskippingclub bestaat precies dertig jaar en krijgt een nieuwe voorzitter. Na vijftien jaar geeft Kurt Moens de fakkel door aan Dorien Parys, die zelf springer en trainer was. “Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging”, zegt ze.

Stijn Van de Sande

In 1994 werd in de schaduw van het Mechelse Sint-Romboutscollege de ropeskippingclub ROM Skippers opgericht. Wat begon als een club met enkele leden groeide uit tot dé referentie op het vlak van ropeskipping in onze regio en ver daarbuiten. De Mechelse springers behaalden medailles op tal van internationale kampioenschappen en drie decennia na de oprichting telt de club zo’n 350 leden.

Drie jaar na de start stapte Kurt Moens voor het eerst binnen bij de club. “Mijn dochter kon niet stilzitten in de klas”, vertelt hij. “Enkele schoolvriendinnetjes deden al aan ropeskipping en zo is ook mijn dochter ermee begonnen. Ik kwam in contact met de club, en ben er nooit meer weggegaan. De voorbije vijftien jaar was ik met veel plezier de voorzitter van deze geweldige bende springers. De evolutie die we in die periode hebben gezien, is gigantisch.”

Een Zweedse groep tijdens de European Show Contest die de ROM Skippers in 2021 organiseerden in Mechelen.© Dirk Vertommen

“Toen ik begon, had de club veertig leden”, zegt Kurt. “Maar na het succesvolle wereldkampioenschap in Canada in 2006 is dat echt geboomd. We telden toen maar liefst 400 leden. Dat WK heeft er mee voor gezorgd dat ik niet meer moet uitleggen wat ropeskipping is. Iedereen kent de sport nu, zeker in Mechelen. Dat is fijn, want in de beginjaren moest ik er echt nog promotie voor maken. Ook bij de federaties is er in die tijd veel geprofessionaliseerd.”

Internationaal uitbouwen

Zo opereert het ropeskipping nu onder de vleugels van Gymfed, de Vlaamse Gymnastiekfederatie. “En ook internationaal zijn er veranderingen aan de gang”, klinkt het. “Niet alleen op Belgisch, maar ook op Europees en mondiaal vlak worden er grote stappen vooruit gezet. Via de ROM Skippers krijg ik de kans om voor die federaties te werken en ropeskipping op internationaal vlak verder uit te bouwen en te versterken.”

In 2022 behaalden de beloften een Belgisch record en plaatsten zich zo voor het EK.© Dirk Vertommen

“Dat doen we bijvoorbeeld in Zuid-Afrika”, zegt Kurt. “Daar was ropeskipping op een bepaald moment enorm populair, maar dat doofde ook weer uit. We willen dat verduurzamen. In Japan trekt Fusion Double Dutch, een erg indrukwekkende vorm van ropeskipping, dan weer volle arena’s. Dat succes willen we wereldwijd doortrekken. Daarom zijn we zeven jaar geleden ook binnen de ROM Skippers begonnen met onze Fusion-afdeling Switch.”

Opvolger

Maar al die activiteiten op het internationale ropeskippingtoneel vergen veel tijd, en dus besliste Kurt om te stoppen als voorzitter. “De ROM Skippers zijn een groot deel van mijn leven geweest en zullen dat ook altijd blijven, maar ik heb ongeveer een jaar geleden beslist dat ik de fakkel zou doorgeven. Ik ben dan ook trots dat ik mag aankondigen dat Dorien Parys de nieuwe voorzitter wordt. Ik ben ervan overtuigd dat zij dat heel goed zal doen. De club helemaal loslaten, dat kan ik niet. Ik neem daarom een adviserende rol op mij.”

De kleinste ROM Skippertjes tijdens hun training.© Leen Van de Sande

De 32-jarige Parys begon als 8-jarige met ropeskipping. “Ik ben begonnen als skipper en werd later ook trainer”, zegt ze. “Ik heb ook in zowat alle werkgroepen gezeten en was al verantwoordelijk voor de recreantenwerking. Toen Kurt me aansprak en vroeg of ik hem wilde opvolgen, was ik verrast maar ook vereerd. Het zal geen eenvoudige opdracht zijn, maar ik kijk er wel enorm naar uit. Het voelt juist, daarom heb ik toegezegd.”

Basis

“Veel zal er niet veranderen”, zegt Dorien. “Ik wil vooral het goede werk voortzetten. Zo blijft de aandacht voor de recreanten belangrijk. De mensen kennen ons misschien van de competitiespringers en de medailles op kampioenschappen, maar de recreanten vormen de basis. Daar zetten we sterk op in, bijvoorbeeld via kampen. Daarnaast wil ik oog hebben voor de noden en behoeften van de springers en zo veel mogelijk aanwezig zijn.”

Na een succesvol WK in 2016 werden de ROM Skippers gehuldigd op het Mechelse stadhuis.© Erik Van Eycken

De overdracht wordt komend weekend officieel bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse ROM Show. Die staat dit jaar helemaal in het teken van het 30-jarig bestaan van de club. “Het thema is The Greatest ROM Show”, vertelt Dorien. “Iedere groep ging aan de slag met een van de thema’s die de voorbije dertig jaar aan bod zijn gekomen. Het belooft een spectaculaire show te worden. De laatste repetities zijn nog volop aan de gang.”

Feestjaar

“Maar dat is niet de enige manier waarop we ons feestjaar vieren”, zeggen Kurt en Dorien. “Tijdens de ROM Show stellen we bijvoorbeeld ook ons ROM Museum op. We gingen in de archieven op zoek naar allerlei spullen uit de geschiedenis van de club. Van oude uitrustingen tot boekjes uit de tijd dat er nog geen internet was, we stellen het allemaal tentoon. Daarnaast verkochten we ook speciale sokken. Die vlogen de deur uit en zijn een leuk tastbaar aandenken voor onze springers.”

De ROM Skippers zetten ropeskipping op de kaart in Mechelen en ver daarbuiten.© Dirk Vertommen

In de toekomst hopen de oude en nieuwe voorzitter dat er ooit een ROM Skipper naar de Olympische Spelen mag. “Misschien is dat deze zomer in Parijs al het geval, want er komt een Urban-dorp waar onze Fusion-springers mogelijk aanwezig zullen zijn”, zeggen ze. “Breakdance, skaten en BMX zijn al echte Olympische sporten. Dat willen we met het ropeskipping ook ooit bereiken. Maar vooraleer dat lukt, is er heel veel lobbywerk nodig.”

“Breakdance, skaten en BMX zijn al echte Olympische sporten. Dat willen we met het ropeskipping ook ooit bereiken. Maar vooraleer dat lukt, is er heel veel lobbywerk nodig”

Kurt Moens en Dorien Parys

Huidig en toekomstig voorzitter

“Nochtans zijn ook heel veel andere atleten onder de indruk van onze springers”, aldus Kurt. “Dat zagen we toen Elise Audiens, een van onze voormalige wereldkampioenen, haar talent toonde op het Gymgala. Zelfs Olympisch kampioene Nina Derwael stond met open mond te kijken. Ze was echt onder de indruk. We hopen dan ook dat we de sport op alle vlakken verder kunnen laten ontwikkelen.”

De ROM Skippers groeiden uit tot de referentie op het vlak van ropeskipping in de regio.© svds

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen