© Dirk Kerstens

Politie mag iedereen aan ‘Duinplak’ in Antwerpen controleren: “Iedereen met slechte intenties moet opkrassen”

De politie mag in de omgeving van het ‘Duinplak’ systematisch iedereen controleren. Dat besliste de burgemeester na aanhoudende klachten over overlast door drugsdealers.

sam reyntjens

Gekneld tussen de Diepestraat, de Duinstraat en de Lange Zavelstraat ligt het ‘Duinplak’. Een sorteerstraatje, een speeltuin, enkele zitbanken en platanen worden er omringd door een school ,een sociaal centrum en een rust- en verzorgingstehuis. “Het zou een ontmoetingsplek voor de buurt moeten zijn”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Maar dat is het volgens de buurtbewoners niet. Drugsdealers hebben zich het pleintje toegeëigend - met de vele straten errond zijn vluchtwegen legio. In het spoor van de dealers volgen gebruikers die voor overlast zorgen. “Rondhangen, bedelen, sluikstorten,...”, aldus Vermant.

Drugs in bomen

Na verschillende meldingen kregen het pleintje en de omliggende straten extra aandacht van de politie. Dat resulteerde volgens cijfers van de politie in 111 processen-verbaal tussen 29 maart 2017 en 8 februari 2018. Er werden 334 mensen gecontroleerd, bij de controles kon de politie 1.402 euro in beslag nemen. Ook vonden de inspecteurs 58 gram hasj en 408 gram marihuana. De drugs werden door dealers verstopt in verluchtingsgaten van een gebouw, op de banden van geparkeerde auto’s, achter de randen van verkeersborden en zelfs in een plastieken zakje aan een tak van een boom.

Omdat de problemen bleven aanslepen, besliste burgemeester De Wever dat de politie de toestemming kreeg om van 1 januari tot eind februari systematische acties te organiseren waarbij grootschalige identiteitscontroles mogelijk zijn.

Van 1 januari tot 8 februari leverden die systematische controles 35 pv’s voor drugsfeiten op en 19 pv’s voor illegaliteit. “25 personen werden opgepakt, daarvan werden er dertien aangehouden”, zegt Vermant. Bij de grote controles nam de politie meer dan 2.500 euro in beslag en werd bijna driehonderd gram drugs gevonden. “Zo geven we een duidelijk signaal aan iedereen met slechte intenties om op te krassen”, aldus woordvoerder Vermant. “Het doel is om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren en ervoor te zorgen dat gezinnen rond het Duinplak weer onbezorgd gebruik kunnen maken van het plein.”