Tijdens het Mega-slotmoment van vrijdag stond er onder andere een ludieke theatershow op het programma.© Stijn Van de Sande, rr/Fotomontage GVA

“Eén meisje schrapte 11 van haar 12 TikTok-accounts”: politieagent geeft tieners les over internetveiligheid en weerbaarheid

Willebroek -

De stap van het zesde leerjaar naar de middelbare school vormt een uitdaging voor jonge tieners. Met het Mega-project wil politiezone Rivierenland de scholieren uit de regio weerbaarder maken tegen de gevaren die op hen afkomen. Na een jaar van lessen vond er vrijdag een Mega-slotmoment in CC De Ster plaats en ’s avonds een Mega-fuif in De Carré.

Wout Van Den Eede

“Dit jaar zitten we aan de veertiende editie van Mega in Willebroek”, zegt hoofdinspecteur Kristof Heymans, bezieler van het project. “Mega is een vierletterwoord dat staat voor ‘mijn eigen goed antwoord’. Doorheen het jaar zijn we bij negen scholen les gaan geven over hoe jongeren zich weerbaar kunnen opstellen. De zesdejaars zetten binnenkort de stap naar het middelbaar. De puberteit komt eraan. Die jaren zullen ze intens beleven.”

In de lessen heeft Heymans het over de gevaren van drug-, alcohol- en tabaksmisbruik en hoe ze moeten omgaan met moeilijke situaties in groep. “Verder is er het luik MegaVeilig, waar we het hebben over veiligheid. Veiligheid op de baan, maar ook op het internet.”

Gebruiksvoorwaarden

Twaalfjarigen mogen dan wel opgegroeid zijn met een smartphone in de hand, toch zijn ze zich niet altijd bewust van de gevolgen van hun internetverkeer. “Ik probeer hen mee te geven dat wanneer je een foto op het internet gooit, je dat zeer moeilijk nog kan terugdraaien”, vertelt Heymans. “En sociale media als Facebook en Instagram hebben vaak eigendomsrecht over jouw materiaal. Een groot onderdeel van mijn les internetveiligheid gaat dan ook over de kleine lettertjes waar iedereen snel voorbij scrollt: de gebruiksvoorwaarden.”

Leeftijdsgrenzen voor websites is nog zoiets dat snel aan de kant wordt geschoven door internetgebruikers. “Kinderen liegen wel eens over hun leeftijd om toegang tot een website, een app of een spelletje te bekomen. Ik leg hen uit waarom die leeftijdsgrenzen bestaan”, zegt Heymans. “In de lessen probeer ik hen uit te leggen dat als zij al liegen over hun leeftijd, anderen dat ook doen. Of ze liegen over hun geslacht. Vaak met slechte bedoelingen.”

De politie-inspecteur ging zelf lesgeven in zeven van de negen deelnemende scholen. “Je merkt meteen dat het ene kind al wat meer weet dan het andere”, zegt Heymans. “Bij een onderwerp als drugs valt dat enorm op. Sommige kinderen kunnen vrij veel vertellen over een bepaalde drug, anderen hebben er nog nooit van gehoord.”

12 TikTok-accounts

De Mega-afsluiter op vrijdag vond plaats in CC De Ster in Willebroek. Er was een demonstratie met drugshonden en nadien een ludieke theatervoorstelling. ’s Avonds was er een Mega-fuif in danszaal De Carré. Leerkracht Fatine El Omari van basisschool De Tovertuin beschouwt het hele Mega-traject als een succes. “Veel leerlingen leren op die manier onze politieagenten op een andere manier kennen”, zegt ze. “In Willebroek zie je regelmatig een politieagent vanop een afstand. Het Mega-project toont hen dat agenten heel toegankelijk zijn en hen in de eerste plaats willen helpen.”

Vooral de lessen over internetveiligheid lieten een indruk na bij de leerlingen van Fatine. “De gevolgen van onveilig internetgebruik zijn echt wel binnen gekomen bij hen”, vertelt ze. “Zo heeft één kind bij mij in de klas elf van haar twaalf TikTokaccounts verwijderd. Nu heeft ze er nog eentje. Dat is al een pak veiliger.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners