© isopix, ID

STANDPUNT. De brief van De Wever

Marij Preneel (Groen) ging als Borgerhouts districtsburgemeester in de fout door een illegale vreemdeling te erkennen als vader van een pasgeboren kind. Wettelijk is er geen vuiltje aan de lucht. Alleen nam ze de beslissing zonder het hele dossier te kennen. Je zou mogen verwachten van een mandataris dat als het parket en de stedelijke cel Schijnrelaties en -erkenningen een negatief advies geven, ze haar huiswerk grondig maakt. Maar dat betekent nog niet dat ze deze beslissing om puur ideologische redenen nam.

Het is volkomen begrijpelijk dat N-VA haar hierover aan de tand voelt. De partij zit in Borgerhout in de oppositie. Dat we op de vooravond van de verkiezingen staan, verklaart de felheid van N-VA. Heel het migratiedebat tussen Groen en N-VA wordt uitgevochten in het hart van Borgerhout.

Maar misschien is N-VA niet goed geplaatst om zo fel te keer te gaan. Voormalig gemeenteraadslid Frank Hosteaux had het in 2014 aan de stok met diezelfde cel Schijnrelaties. Tot drie keer toe belette deze dienst zijn huwelijk met een Nigeriaanse vrouw op basis van vermoeden van schijnhuwelijk. Hosteaux was het zo beu dat hij uitvloog tegen een van de agenten die de verhoren deed. Daarvoor zou het voormalige raadslid later worden veroordeeld. Opmerkelijk in dit dossier was dat burgemeester De Wever (N-VA), de administratieve baas van deze cel Schijnrelaties en de politie, het in een brief opnam voor het koppel. Hij gebruikte zijn politieke gewicht om zijn personeelsleden bij deze cel op andere gedachten te brengen. De brief zorgde niet direct voor een doorbraak, wat niet belette dat Hosteaux uiteindelijk toch het ja-woord kon geven. Het koppel is vandaag nog steeds gelukkig getrouwd. Uit dankbaarheid aan De Wever, schafte Hosteaux zich een lidkaart aan van N-VA.

Negatieve adviezen van parket en de cel Schijnrelaties en -erkenningen moeten ernstig worden genomen. Mandatarissen moeten hun huiswerk doen. Ideologie mag niet meespelen in beslissingen over particuliere dossiers.

In campagnestrijd speelt de politieke tegenstander van Groen de beslissing van Preneel ten volle uit. Daarbij vergeet N-VA wel dat De Wever in 2014 eenzelfde menselijke inschatting maakte tegen de eigen dienst in. Bij Hosteaux draaide het goed uit. Laten we nu vooral hopen voor het betrokken kind dat Preneel niet de foute menselijke inschatting maakte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER