Aan zee zal de wind zich het felst laten voelen
Foto: Belga

KMI waarschuwt met code geel voor rukwinden tot 75 km per uur

Het gaat stevig waaien vandaag. In het binnenland worden rukwinden tot 75 km per uur verwacht, aan zee kan dat nog iets meer zijn. Voor het hele land geldt code geel voor wind. Het noodnummer 1722 is tijdelijk geactiveerd door de FOD Binnenlandse Zaken.

Vandaag trekt een depressiekern langs de Engelse oostkust naar het noorden en daardoor krijgen we te maken met een stevige wind uit zuid tot zuidwest, zo meldt het KMI.

"In het binnenland wordt de wind vrij krachtig tot soms krachtig (5-6 Beaufort) met rukwinden van 65 tot 75 km per uur. Aan zee wordt de wind krachtig tot zeer krachtig (6-7 Beaufort) met rukwinden tot 80 km per uur. Op zee wordt de wind dan weer zeer krachtig tot stormachtig (7-8 Beaufort)."

Van 9 uur 's ochtends tot 21 uur 's avonds is code geel van kracht. Dat wil zeggen dat er plaatselijke overlast of schade mogelijk is en dat het verkeer hinder kan ondervinden. Het KMI vraagt om waakzaam te blijven.

Noodnummer 1722 geactiveerd

Om overbelasting bij de hulpdiensten te vermijden, activeert de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722. De meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen is een digitale aanvraag via 1722.be indienen, maar in situaties die niet levensbedreigend zijn kan ook het nummer 1722 gebeld worden.

Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.

En de rest van het weer?

De maximumtemperaturen liggen tussen 12 à 13 graden aan zee en in de Ardennen en 16 of 17 graden in de Kempen. We krijgen een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Her en der kan er ook een bui vallen.

Komende nacht neemt de buienactiviteit af, het wordt droog en geleidelijk licht bewolkt tot helder. De minima liggen tussen 3 en 8 graden. De wind zwakt af en krimpt naar het zuiden.

Maandag begint de dag droog en op de meeste plaatsen vrij zonnig. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken, met hier of daar mogelijk een bui. Ten zuiden van Samber en Maas wordt het zwaarbewolkt met op het einde van de dag regen en buien. De maxima liggen tussen 14 of 15 graden in de Ardennen en 18 of 19 graden in de Kempen. De wind waait matig uit het zuiden en wordt op het einde van de dag zwak.

Dinsdag wordt het vaak zwaarbewolkt met regen en buien die vanuit Frankrijk over ons land trekken. De maxima liggen tussen 17 graden aan zee en 21 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot matig uit zuidoost tot zuid.

Woensdagochtend is het op sommige plaatsen grijs met nevel of mist. Vervolgens wordt het vrij zonnig, maar dan neemt de bewolking toe en vanuit Frankrijk trekken felle buien met onweer over ons land. De maxima liggen tussen 17 graden aan zee en 22 of zelfs 23 graden in de Kempen. De wind is zwak en veranderlijk en draait later naar noordoost tot oost.

 

Meest gelezen