Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Is de Noord-Koreaanse nucleaire site ingestort?

Kim Jong-un op een archieffoto.Beeld AP

Een Chinese studie naar de nucleaire capaciteiten van Noord-Korea, zegt dat de testsite van het land ingestort zou zijn. Daardoor zouden nieuwe nucleaire testen sowieso niet meer mogelijk zijn. Dat werpt een nieuw licht op de beslissing van het land om te stoppen met die testen.

Het kwam als een verrassing, eerder deze week: Noord-Korea stopt met nucleaire testen uit te voeren, zo kondigde Kim Jong-un aan. Naar eigen zeggen omdat "de nucleaire bewapening succesvol was afgerond". Een studie van enkele Chinese geologen stelt daar nu ernstige vragen bij, zo meldt de Britse krant The Guardian. De studie zal later deze maand verschijnen in het tijdschrift Geophysical Research Letters.

De Chinese wetenschappers beweren dat nucleaire testen voor Noord-Korea onmogelijk zijn geworden. De testsite in Punggye-ri, waar Noord-Korea sinds 2006 al zijn nucleaire testen hield, zou te zwaar beschadigd zijn geraakt tijdens eerdere testen. Zo'n testsite bestaat uit een netwerk aan tunnels, ingegraven in een berg. Verschillende van die tunnels zouden beschadigd zijn geraakt door kleine aardbevingen na de laatste nucleaire test. Daarbij zou bovendien te veel straling zijn gelekt, waardoor de site onbruikbaar is geworden.

Een satellietfoto van de testsite in Punggye-ri.Beeld AFP

Tian Dongdong, Yao Jiawen and Wen Lianxing, die de studie schreven, onderzochten de laatste grote nucleaire test van 3 september vorig jaar. De gecontroleerde ontploffing alleen al veroorzaakte een aardbeving van 6.3 op de schaal van Richter. Zo'n acht minuten na de initiële ontploffing, zou een deel van de berg met tunnels in al zijn ingestort. In de weken nadien volgden nog eens vier aardbevingen, als gevolg van de explosie.

De bevindingen werpen in elk geval een ander licht op de recente belofte van Kim Jong-un om te stoppen met nucleaire testen. Die beslissing van afgelopen zaterdag werd door de Amerikaanse president Donald Trump nog als "een grote vooruitgang" bestempeld. Het kadert in elk geval binnen de recente toenaderingspogingen van het Noord-Koreaanse regime en de bijhorende belofte om te willen praten over de nucleaire capaciteit van het land. Morgen ontmoeten de leiders van Noord- en Zuid-Korea elkaar om het daar over te hebben.