© AFP

Wandelaars spotten online met agenten na controle: “Slechte aflevering van De Buurtpolitie”

Tien maanden cel, dat eiste de procureur maandag tijdens de zitting in de correctionele rechtbank van Tongeren voor twee vijftigers uit Maasmechelen. De mannen, die op stap waren met de wandelclub, kregen het aan de stok met twee politieagenten. Omdat de mannen hun identiteitskaart weigerden te tonen, escaleerde de situatie. als klap op de vuurpijl werden de agenten na het incident ook online belaagd doordat er foto’s van het voorval op Facebook verspreid werden.

ShDe

Op 4 november 2015 werden de vijftigers gecontroleerd door twee jonge agenten naar aanleiding van een diefstal die eerder in de omgeving van Maasmechelen plaatsvond. De routinecontrole kreeg al snel een grimmige sfeer. Agressief taalgebruik werd niet geschuwd en ook tijdens de overbrenging naar het politiekantoor hielden de vijftigers zich niet in. “Een dollemansrit”, zo bestempelde de advocaat van de twee inspecteurs het incident. Volgens de procureur waren de mannen bovendien niet enkel verbaal, maar ook lichamelijk agressief. “Ze grepen een agent bij de keel en twee politiemannen raakten gewond aan hun handen tijdens een schermutseling op het commissariaat”, zo klonk het.

Comité P

Ook nadien werden de agenten niet gespaard. Omdat een van de Maasmechelaars foto’s had genomen van de tussenkomst van de politiemannen, vielen zij ook op sociale media de inspecteurs aan. Op 5 en 7 november werden de beelden online gezwierd. De commentaren die bij de foto’s geplaatst werden, waren volgens de raadsman van de slachtoffers ronduit brutaal. “Ze plaatsen de foto’s bewust op Facebook om heel de politiezone Maasmechelen in een kwaad daglicht te zetten. Mensen wilden uiteindelijk zelfs de persoonlijke identiteit van mijn cliënten te weten komen om hen ‘terug te pakken’. De foto’s werden gedeeld en er werd een enorm gekleurde versie van de feiten verspreid.” Uit een intern onderzoek van Comité P zou gebleken zijn dat de agenten niets te verwijten valt, vertelde hun raadsman nog. Het openbaar ministerie tilt bovendien zwaar aan de houding van de wandelaars en vraagt celstraffen van tien maanden en geldboetes van 600 euro.

De Buurtpolitie

De raadsman van de vijftigers vraagt de vrijspraak omdat er volgens hem geen sprake is van belaging, noch van geweld. “Dit is zoals een slechte aflevering van De Buurtpolitie”, voegde hij aan zijn pleidooi toe.

Vonnis op 12 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer