Jo Vandeurzen maakt 3 miljoen euro vrij voor personen met jongdementie

© put

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakt 3 miljoen euro vrij voor een betere financiële ondersteuning van personen met jongdementie. De maatregel past in de extra middelen voor Welzijn die maandag in de Septemberverklaring zijn bekendgemaakt. N-VA-parlementslid Peter Persyn is blij met het initiatief van Vandeurzen, maar hoopt op een uitbreiding zodat er “een oplossing komt voor alle jonge personen met dementie en hun families”.

De maatregel raakte maandag wat bedolven onder de grote bedragen die de Vlaamse regering volgend jaar vrijmaakt voor Onderzoek & Ontwikkeling en Welzijn, maar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft 3 miljoen euro voorzien voor de financiële ondersteuning van jonge personen met dementie.

© ISOPIX

Financiële opdoffer

Naar schatting 1.800 Vlamingen hebben een vorm van jongdementie, waarbij de ziekte toeslaat voor men 65 is. Die diagnose is soms niet alleen een emotionele, maar ook een financiële opdoffer. Vaak gaat het namelijk om mensen die hun lening nog aan het afbetalen zijn of die nog studerende kinderen hebben. De bijkomende zorg, en dan vooral de eventuele opname in een woonzorgcentrum, kan dan zwaar doorwegen op het gezinsbudget.

De kostprijs van een verblijf in een woonzorgcentum kan dan een reden zijn waarom een opname uitgesteld of geweigerd wordt. En dat veroorzaakt dan weer een risico op overbelasting van de mantelzorgers.

LEES OOK. Marc lijdt aan jongdementie: “Ik heb één grote schrik, dat ik eindig zoals de man die hier ooit stond te schreeuwen aan de deur van het rusthuis”

Korting en extra middelen

Daar wil minister Vandeurzen nu een mouw aan passen. Bedoeling is om niet alleen extra personeel en middelen te voorzien voor woonzorgcentra die al gespecialiseerd zijn in de zorg voor personen met jongdementie, maar ook om korting te voorzien op de factuur van het woonzorgcentrum. De betrokken woonzorgcentra zullen daarvoor een jaarlijkse werkingssubsidie krijgen.

Vlaams parlementslid Peter Persyn (N-VA), die zelf al initiatieven nam om personen met jongdementie beter te ondersteunen, is tevreden met het initiatief van minister Vandeurzen. Hij wil wel graag nog een stapje verder gaan. “De extra middelen zijn in eerste instantie bedoeld voor de personen, een 500-tal, die opgenomen moeten worden. In de nabije toekomst moet er een oplossing komen voor de gehele problematiek die in Vlaanderen circa 5.000 personen en hun families treft”, aldus Persyn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen