Paul Auster was een van de bekendste Amerikaanse auteurs uit zijn tijd.
Foto: Belga

Amerikaans auteur Paul Auster (77), bekend van 'De New York trilogie', overleden

Paul Auster, een van de bekendste auteurs van de Verenigde Staten, is overleden. Hij schreef romans, gedichten en filmscenario’s en raakte eind jaren 80 wereldwijd bekend met het boek ‘De New York trilogie'. De auteur overleed op zijn 77e aan de gevolgen van longkanker.

Notitieschriften vol ideeën en hersenspinsels, zorgvuldig geschreven in vulpen. Typemachine ernaast voor het echte werk. Een asbak vol sigarettenpeuken en een foto van zijn geliefde stad New York: in 1990 kreeg het VRT-boekenprogramma ‘Wie schrijft die blijft’ een unieke inkijk in het bureau van auteur Paul Auster, op dat moment nog maar net doorgebroken met ‘De New York trilogie’.

Hij praatte tijdens het interview openlijk over zijn familiegeschiedenis, de thema's in zijn boeken en zijn leven als schrijver. “Als kind al droomde ik ervan om romans te schrijven. Daar ben ik nu dus mee bezig. Telkens ik er eentje afwerk, walg ik echter van mezelf. Elk boek lijkt voor mij een vreselijke flop. Daarom dwing je jezelf om meer te doen. Omdat je denkt: misschien wordt het volgende keer een beetje beter.”

Familiegeheimen

Hij zou uiteindelijk bijna 20 romans uitbrengen, waarvan miljoenen exemplaren, wereldwijd vertaald, van over de toonbank zouden gaan. In ons land verschenen naast ‘De New York trilogie’ onder meer ‘Onzichtbaar’ en ‘Maanpaleis’. Auster schreef ook poëzie en filmscripts en schroomde niet om in zijn eigen familiegeschiedenis te duiken voor autobiografisch werk.

In 1919 schoot Austers grootmoeder haar echtgenoot, Austers grootvader, dood. De vader van Paul Auster ging zijn leven lang gebukt onder het trauma. “In elke familie heb je geheimen. Dit was het geheim van mijn familie”, klinkt het in het interview. 

Schrijven neemt een zekere druk weg, maar zodra je boek klaar is, ben je terug in de wereld met al haar herinneringen, moeilijkheden en problemen

Auteur Paul Auster

Auster ging met het verhaal aan de slag in ‘Het spinsel van de eenzaamheid’, zijn eerst memoire in 1982. “Ironisch genoeg is dat boek niet geschreven als therapie. Therapie is iets wat je leven verandert, maar zo zag ik het niet. Het was een manier om mezelf binnenstebuiten te keren en goed te kijken naar wie ik was. Ik behandelde mezelf in zekere zin als een laboratoriumdier. Als een wetenschapper die een rat ontleedde of een cavia in een kooi observeerde. Die kooi was mijn bewustzijn. Het nam een zekere druk weg toen ik aan het schrijven was, maar zodra je boek klaar is, ben je terug in de wereld met alle herinneringen, moeilijkheden en problemen van het bestaan. Schrijven geneest nooit iets.”

Het thema liet hem nooit los. Bijna 40 jaar later, in 2023, verscheen zijn essay 'Bloedbadnatie', waarin Auster een verklaring zocht voor de wapenepidemie die de hedendaagse Amerikaanse samenleving teistert. “Het pistool dat mijn grootvader doodde, was hetzelfde pistool dat het leven van mijn vader verwoestte”, vertelde hij daarover aan The Guardian. Het werd, samen met de roman ‘Baumgartner’, zijn laatste werk.

Longkanker

Auster overleed dinsdag in zijn huis in Brooklyn in de Amerikaanse stad New York aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 77 jaar. Auster laat zijn vrouw, auteur Siri Hustvedt, en 1 dochter na. Zijn zoon uit een eerder huwelijk overleed in 2022 na een overdosis.

Meest gelezen