Vrouw steekt gesloten overweg over, maar wordt gefilmd: “Dit is met je eigen leven spelen”

Een filmpje op sociale media van een spoorloopster zorgt voor ophef in Nijlen. De vrouw negeerde de gesloten slagbomen in deelgemeente Kessel en stak zonder aarzelen over. De reacties zijn niet mals en ook de politie reageert erg misnoegd.

Bert Provoost

Het filmpje werd online gezet in de groep ‘Ge zaa van Naale as…’ en toont een vrouw die over de sporen loopt bij gesloten overwegen. De dame staat aan de verkeerde kant van de gesloten slagbomen te wachten tot de trein voorbij is gereden en steekt dan effectief de nog steeds gesloten overweg over. Het voorval werd gefilmd met een smartphone door een elfjarig meisje. Een familielid zette de beelden op Facebook.

De reacties zijn niet mals. “Schandalig, moest er nu een trein van de andere kant komen, dan was ze gegrepen”, klinkt het op sociale media. “Schoon voorbeeld voor onze jeugd”, klinkt het ook. Verschillende wachtende mensen, waaronder jonge schoolkinderen, waren immers getuige van het voorval. “Voor sommige mensen is de trein halen meer waard dan hun eigen leven”, zegt iemand anders dan weer.

“Dit is met je eigen leven spelen”

Bij de politie zeggen ze niet te kunnen lachen met zulk gedrag. “Dit keuren we echt niet goed, dit is met je eigen leven spelen. Het risico is zeer groot als je een gesloten overweg negeert. En het is zeker geen goed voorbeeld voor de jongeren die er op stonden te kijken”, zegt woordvoerder Kris Jacobs van de politiezone Berlaar-Nijlen.

“De beelden zijn ook aan ons bezorgd. De vrouw is niet herkenbaar in beeld, we kunnen dus weinig ondernemen. Het is een fenomeen dat blijkbaar moeilijk uit te roeien is, maar waar we constant op blijven hameren.”

Zo worden er nog minstens maandelijks controles uitgevoerd aan de vele overwegen in de politiezone. “Soms in uniform, soms anoniem. Deze week is dat nog gebeurd en toen zijn er vijf mensen betrapt die te voet, met de fiets of met de auto een gesloten overweg genegeerd hebben. Jongeren moeten dan een les verkeerseducatie volgen. Volwassenen krijgen een fikse boete en hun rijbewijs wordt voor veertien dagen ingetrokken”, aldus de politie.

Infrabel: “Als we dit zien, zakt onze broek af”

Bij spoorwegnetbeheerder Infrabel reageren ze bijzonder boos. “Als we dit zien, dan zakt onze broek af. Dit is levensgevaarlijk. Regelmatig gebeuren er ongevallen door spoorlopen, afgelopen weekend zelfs nog twee”, zucht woordvoerder Thomas Baeken heel diep.

“Het is om je de haren uit het hoofd te trekken, dat ondanks alle sensibiliseringsacties die er al gebeurd zijn dit toch nog gebeurt. Onze conclusie: er is nog werk aan de winkel. Maar iedereen zou ondertussen toch al mogen weten dat dit echt niet kan. Er zit dus niets anders op dan te blijven kloppen op die nagel en via controles en sensibiliseringsacties mensen bewust te blijven maken.”

Wachten tussen slagbomen

“Dit is bovendien een zeer flagrant geval. De vrouw staat zelfs te wachten tussen de gesloten slagbomen. Dat is bijzonder gevaarlijk. Een trein is veel breder dan de sporen op zich. Voor hetzelfde geld miskijkt ze zich en wordt ze alsnog gegrepen door de trein.”

“Het is jammer dat er geen beëdigd ambtenaar dit ter plaatse heeft vastgesteld. Want op basis van videobeelden kan er niet zomaar gesanctioneerd worden. Zulke filmpjes zorgen er natuurlijk voor dat er veel aandacht naar het fenomeen gaat en dat is op zich dan weer positief.”

Baeken trekt zich nog op aan één hoopgevend extra element. “Op de achtergrond is te horen dat de jongeren vol ongeloof reageren als ze de vrouw dit zien doen. Dat wil toch zeggen dat het bij hen al is doorgedrongen dat dit niet door de beugel kan. Op dat vlak reageren zij duidelijk véél intelligenter dan de vrouw die haar trein wil halen en daarvoor onwaarschijnlijke risico’s loopt.”

Boetes variëren volgens Infrabel doorgaans tussen 300 en 500 euro.