Team Belgym in Rimini: Nina Derwael, Jade Vansteenkiste, Mika Longin, Erika Pinxten en Maellyse Brassart.© RR

Plus ArtikelGymnastiek EK in Rimini

Het EK van de laatste kans: deze drie turnsters jagen in Rimini op een olympisch ticket

In het Italiaanse Rimini gaat donderdag het EK gymnastiek van start. Nina Derwael maakt haar comeback aan de brug, maar drie andere meisjes jagen nog op het allerlaatste ticket voor de Olympische Spelen. De Belgen maken een reële kans.

Marc Cornelissen

Het turnen heeft een complex traject richting Olympische Spelen, maar dit EK is de laatste kans om nog een tweede Belgische in Parijs te krijgen, naast de al geplaatste Nina Derwael. Dat ticket wordt verdeeld in de allroundcompetitie (sprong, balk, brug én grondoefening), maar de meeste topmeisjes komen niet in aanmerking, ofwel omdat ze zelf al geplaatst zijn, ofwel omdat hun land al drie tickets versierd heeft. In de praktijk gaat het donderdag tussen België, Zweden, Finland en nog wat outsiders.

LEES OOK. Dit zijn alle Belgische atleten die zich al gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen van Parijs

Maellyse Brassart.© AFP

Maellyse Brassart (22) zette een jaar geleden op het EK in Antalya een score van 52.865 neer, met voorsprong de hoogste van alle meisjes die nu nog in aanmerking komen. Ze probeerde zich de voorbije weken via de brug te plaatsen in het circuit van de World Cups, maar dat is niet gelukt. Nu moet ze plots op de vier toestellen haar beste niveau zien terug te vinden.

“Het zag er goed uit voor Tokio, maar dan volgden zes operaties in twee jaar”

Jade Vansteenkiste

De tweede Belgische die allround turnt, is de Hasseltse Erika Pinxten (17). Zij begon sterk aan de World Cups, maar haakte dan af met een rugblessure. “Ik heb een tijdje goed kunnen rusten, maar ben dan misschien iets te snel herbegonnen, want ik kreeg opnieuw last van een stijve rug. Het gaat om botoedeem, maar ik kan het onder controle houden. De teleurstelling om dat forfait voor de Wereldbekers viel wel mee. Gezondheid is altijd het belangrijkst en uiteindelijk had ik niet meer zoveel kans op een olympisch ticket. Het was beter te rusten en dit EK voor te bereiden. We hebben mijn balkoefening een beetje veranderd om mijn rug minder te belasten. Ik heb één element eruit gelaten en een ander ingevoegd.”

In principe is dit de laatste kans op een olympisch ticket, maar Pinxten staat wel als eerste reserve genoteerd op een andere kwalificatiepiste. Als van de dertien meisjes op die lijst iemand een zware blessure oploopt, wordt de Hasseltse opgevist. “Ik weet het, maar ik moet mij daar niet te veel mee bezighouden. Ik moet naar mezelf kijken en niet denken aan anderen. Gewoon doen wat ik moet doen, en dan zien we wel of ik geluk heb of niet.”

Erika Pinxten.© Gymfed

Kantelpunt

De derde Belgische allroundster in Rimini is Jade Vansteenkiste (20), terug van heel lang weggeweest. “Mijn laatste grote wedstrijden waren het WK in 2019 en daarna nog een in Canada, waar ik brons pakte aan grond. Toen zag het er goed uit voor Tokio, maar dan kwam corona en eind 2020 kreeg ik wat last. We wisten niet goed wat het was, en uiteindelijk is het uitgedraaid op zes operaties in twee jaar tijd, vier keer aan mijn voeten en twee keer aan mijn pols. Ik had een sesambeentje in mijn voet gebroken, maar ze opereren dat niet omdat je teen anders verkeerd kan groeien. Later bleek dat mijn teen iets te lang was en scheef groeide. Dat is gecorrigeerd, maar tijdens die ingreep zagen ze dat ik artrose had en hebben ze dat ook uitgekuist. Het was enorm zwaar, maar de passie van de sport heeft me geholpen om vol te houden, samen met mijn familie en teamgenoten. Het is nu allemaal onder controle en dat is het belangrijkste.”

De prijs van de volharding gaat nu al naar Vansteenkiste, die deze EK-selectie als een beloning beschouwt. “Ik ben enorm blij dat ik weer bij het team ben. Ik heb tenminste niet voor niets doorgebeten. Dit EK was voor mij een kantelpunt. Als ik dit niet gehaald had, was het moeilijk geweest om de motivatie nog te vinden. Ik ben enorm trots op mezelf. Vijf jaar heb ik in de trainingszaal moeten zien hoe iedereen naar wedstrijden vertrok. Nu word ik beloond. Ik leg de verwachting niet te hoog om mezelf geen stress te geven. Gewoon mijn oefeningen doen en dan zien we waar we uitkomen.”

Naast de drie allroundsters doet Team Belgym een beroep op Nina Derwael (brug en balk) en nieuwkomer Mika Webster-Longin (sprong en grond).

BEKIJK OOK. VIDEO. Zoals het moet: Nina Derwael toont voor het eerst gewijzigde brugoefening op training voor EK

Jade Vansteenkiste.© Gymfed

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER