Vlaams Belang wil 239 euro netto extra voor werkende Vlamingen

© BELGA

Op 1 mei heeft ook het Vlaams Belang een plan op tafel gelegd om de koopkracht te verbeteren. De partij wil dat werkende Vlamingen elke maand minstens 239 euro netto extra overhouden via een fiscale hervorming waarbij de belastingvrije som wordt opgetrokken en de belastingschijven verlaagd. “Zo doen we werken weer lonen en pakken we de promotieval aan”, zei voorzitter Tom Van Grieken op de familiedag van zijn partij in Plopsaland in De Panne.

mts
Bron: BELGA

Van Grieken noemde zijn “koopkrachtplan” perfect haalbaar, als tenminste “orde op zaken” wordt gezet. “De fiscaliteit en de sociale zekerheid moeten gesplitst worden en we moeten de onhoudbare migratiedruk stoppen.”

Concreet moet in het plan van Vlaams Belang de belastingvrije som worden verhoogd tot op het niveau van het leefloon en de belastingschijven worden verlaagd: respectievelijk van 40 naar 30 procent en van 45 naar 40 procent. De ondergrens van de belastingschijf van 50 procent wordt opgetrokken naar 61.000 euro per jaar. Zo komt de partij aan een winst van 239 euro netto per maand.

Dat plan kost volgens de partij 8,5 miljard euro. De financiering haalt ze bij Vlaamse autonomie op het vlak van fiscaliteit en de sociale zekerheid. Dat zou 7,5 miljard euro opleveren: 5,3 miljard voor de fiscaliteit en 2,2 miljard voor de sociale zekerheid. De rest zoekt de partij bij de “asielfactuur” van 1,1 miljard euro.

Daarenboven wil het Vlaams Belang de toegang tot de sociale zekerheid beperken tot wie minstens 8 jaar legaal in het land verblijft, 3 jaar voltijds heeft gewerkt en Nederlands van het niveau B1 kent. Opbrengst: 1,8 miljard euro. Ook besparingen op het politieke systeem legt de partij opnieuw op tafel.

“Ons koopkrachtplan is géén taxshift waarbij we belastingverlagingen aan de ene kant willen compenseren door verhogingen aan de andere kant”, benadrukt Van Grieken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen