Direct naar artikelinhoud

Milaan-San Remo dit jaar een Italiaans feestje: Nibali wint 'La Primavera'

Omkijken durfde hij niet. Het was een kwestie van 'gáán, gáán, gáán', zoals ploegleider Alberto Volpi in zijn oor schreeuwde. Pas op de Via Roma, de majestueuze finishstraat in San Remo, zag Vincenzo Nibali dat het goed was. Twaalf jaar na Filippo Pozzato won eindelijk weer een Italiaan Milaan - San Remo.

Vincenzo Nibali viert zijn overwinning.Beeld photo_news

De langste eendagskoers van het seizoen (294 kilometer) heet een sprintklassieker te zijn, maar Nibali, vooral ronderenner en tijdrijder, logenstrafte zaterdag die wielerwijsheid met verve. Met een perfect getimede aanval op de Poggio, de lastige beklimming die vaak de scherprechter is in de wedstrijd, gaf hij iedereen het nakijken.

De voorsprong van Nibali op het jagende peloton, waar de favorieten vooral naar elkaar keken, liep in die laatste zeven kilometers op tot elf seconden. Niet veel, maar net genoeg voor een behendige daler als hij. Het grootste gevaar kwam nota bene van een eigen fan, die hem op de foto wilde nemen met zijn mobiele telefoon. Het toestel kletterde na de botsing hard tegen het asfalt.

Nibali finishte uiteindelijk vlak voor de sprinters Caleb Ewan en Arnaud Démare, die dezelfde eindtijd kregen als hij: 7 uur, 18 minuten en 43 seconden. Hij had net genoeg voorsprong om zijn handen in de lucht te steken. 'Wie niet snel is, moet slim zijn', lachte hij naderhand.

Hoe ik Milaan San Remo moet winnen? Geen idee. Het is me nog nooit gelukt
Peter Sagan

'Stevige magnumfles'

Vooraf was het gegaan over Peter Sagan, die werd gevraagd hoe je Milaan-San Remo moest winnen. 'Geen idee', had de Slowaak geantwoord. 'Het is me nog nooit gelukt.' En over titelverdediger Michal Kwiatkowski, die drie weken geleden het parcours had verkend tijdens een hevige sneeuwbui en over Philippe Gilbert, de man die zo graag een vierde 'monument' aan zijn erelijst wilde toevoegen.

De 35-jarige Waal had er zelfs speciaal een hashtag voor gemaakt op social media: #StriveForFive. Drie van de vijf wielermonumenten heeft Gilbert al op zijn naam staan: de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik). Daar moesten Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo bijkomen, maar de oud-wereldkampioen eindigde zaterdag roemloos als 75ste. Hij was bevangen geraakt door de kou, vertelde hij na afloop, en sprak van 'een ontgoocheling'.

In de bespiegelingen vooraf had Gilbert Milaan-San Remo getypeerd als 'een koers die moeilijk te doorgronden is'. Juist dat maakt hem bij de chauvinistische Italianen zo geliefd. Dat ongrijpbare zit hem vooral in de lengte van de koers; bijna driehonderd kilometer fietsen en dan in de finale nog fris zijn is niet iedereen gegeven. Dat merkte ook Marcel Kittel bij zijn debuut in de Italiaanse voorjaarsklassieker. Hij had zijn krachten niet goed verdeeld en moest lossen.

Milaan-San Remo staat ook voor het begin van de lente, een voorbode van zonniger tijden. Vandaar zijn bijnaam: La Primavera, al speelde het eerste gedeelte, van Milaan naar de Ligurische kust, zich af tegen een onheilspellend decor van zwiepende palmbomen en woeste golven. Pas op zo'n vijftig kilometer voor het einde kleurde de lucht blauw en konden de renners zich van hun regenkleding ontdoen.

Niet lang daarna ontbrandde de koers. Dat gold niet voor Mark Cavendish, die vol op een verkeerspaal botste en met een salto mortale tegen het asfalt kwakte. Het was al zijn derde tuimeling in het nog prille seizoen. In de Tirreno-Adriatico en de Abu Dhabi Tour was hij ook al zwaar ten val gekomen. Zaterdag liep hij een whiplash op. Collegasprinter André Greipel brak bij een val zijn sleutelbeen.

Greipel in actie. Kort hierna brak hij zijn sleutelbeen.Beeld afp

En de Nederlanders? Hun inbreng was beperkt. Dylan van Baarle deed in de finale beulswerk voor Skyploeggenoot Kwiatkowski en Dennis van Winden zat in de kopgroep en pakte op die manier tv-minuten mee voor zijn ploeg Israël Cycling Academy. Lotto-Jumbo hoopte tevergeefs op een stunt met Danny van Poppel. De Poggio bleek voor hem na bijna 300 kilometer een te zware helling.

Zo werd de 109de editie van La Primavera vooral een feestje van Bahrein-Merida, de ploeg die in 2017 werd opgericht door sjeik Nasser ben Hamed Al-Khalifa. Hij wilde zo de inwoners van Bahrein aan het fietsen krijgen en zijn land zo aantrekkelijk mogelijk aan wereld te presenteren. Nasser ben Hamed Al Khalifa wordt er door mensenrechtenorganisaties van beschuldigd demonstranten te hebben gemarteld tijdens de Arabische Lente. Reden voor die organisaties om de internationale wielerunie UCI te vragen de ploeg geen licentie te verschaffen, maar die oproep sorteerde geen effect.

Politiek is bij Bahrein-Merida geen favoriet gespreksonderwerp en afgelopen zaterdag al helemaal niet. Alle aandacht ging uit naar de glorieuze Vincenzo Nibali. Hij won al alle drie de grote wielerronden en heeft met Milaan-San Remo nu ook alle Italiaanse monumenten op zijn naam geschreven. 'Onbeschrijflijk', stamelde hij na afloop. 'Ik heb er geen woorden voor.'