© BELGA

Toon Aerts wint zware cross na herbronning op Mallorca: “Ik dacht aan Mathieu... en stak een tandje bij”

“Jammer dat de grote crossers hier niet zijn. Althans, de grote twee”, zei Toon Aerts (25) bescheiden na zijn zege in Overijse. Inderdaad, Mathieu van der Poel en Wout van Aert zitten nog in Spanje, maar Aerts bewees dat hij bij hun afwezigheid outstanding is. Zeker op een echt crossparcours.

Werner Bourlez

Het stond in de sterren geschreven dat Toon Aerts op het hoogste podiumtrapje zou staan in de zware moddercross van Overijse. “Tja, zo werkt het vaak in het veldrijden, dat je op voorhand al een beetje de uitslag kan voorspellen”, zegt Aerts. “Zeker op zo’n droomparcours. Glibberen en door de sporen schuiven: dat ligt mij wel. En veel hoogtemeters en een loopstrook: perfect. Maar omdat ik maar net terug ben van stage, zat ik toch met wat vraagtekens. Die vele uren fietsen op Mallorca zijn niet bevorderlijk als je enkele dagen later zo’n zware veldrit moet afhaspelen. In het begin voelde ik mij ook niet superfris. Maar er werd in het begin niet meteen hard gereden en toen ploegmaat Jim Aernouts doortrok, kon ik vlot overnemen en wegrijden.”

Het is niet dat Aerts van Overijse een doel had gemaakt en daardoor vroeger dan Van Aert en Van der Poel was teruggekeerd uit Mallorca. “Deze cross hoorde nog bij mijn trainingsperiode in functie van wat komen moet. Ik moest hier alles geven. Was dat voor de eerste plaats: prima. Was dat voor de vijfde plaats: ook goed.”

37 trainingsuren

Die trainingsperiode verliep overigens perfect. “Ik ben de woensdag na Koksijde naar Mallorca gevlogen en ben sinds donderdag terug”, zegt Aerts. “Dat was nodig om te herbronnen, mentaal en fysiek. En het doorbrak de sleur om elke week te presteren. Ik heb daar negen dagen verbleven en kwam uit op 37 uur training. Dat is goed gewerkt, denk ik, want ik heb ook één dag gerust. Nu heb ik een week om weer wat frisser te worden en te werken aan de explosiviteit. Met Antwerpen en Zonhoven komend weekend ga ik ook wat in het zand trainen. En daarna komt voor mij de belangrijkste cross: de Wereldbeker in Namen. Dat is ook een parcours op mijn maat.”

En niet te vergeten: Aerts is leider in de Wereldbeker én de DVV Verzekeringen Trofee. “Tot de cross in Brussel zal ik mijn leidersplaatsen met hand en tand verdedigen. Het is misschien raar om zeggen, maar de Superprestige is het minst belangrijk. Daar sta ik ‘maar’ tweede.”

Topfavoriet voor BK?

Toon Aerts heeft dit seizoen duidelijk een grote stap voorwaarts gezet. Hij won eerder al de twee Wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten en de Koppenbergcross. Al blijft Van der Poel een maatje te groot. “Ik geef toe: ik had Mathieu vandaag niet kunnen kloppen. Tijdens de wedstrijd dacht ik weleens: Hier zou hij iets rapper rijden. Dan heb ik meteen nog een tandje bijgestoken. Ik heb toch kunnen tonen dat ik na hem en Wout van Aert de beste ben.”

Maar heeft hij intussen zijn voet niet gezet naast de drievoudige wereldkampioen en is Aerts niet stilaan topfavoriet voor het BK in Kruibeke op 13 januari? “Ik ben goed teruggekomen van stage en zal nog beter worden”, zegt de Kempenaar. “Maar de vraag is: hoe keert Wout terug? Heeft hij zijn stage gedaan in functie van de weg en het voorjaar of gaat hij toch pieken naar de kerstperiode en de kampioenschappen? Volgende week zullen we al een iets duidelijker antwoord krijgen.”