© Jozef Croughs

Geen plannen? Dit zijn onze weekendtips

Onder een stralend zonnetje worden er ook dit weekend weer tal van activiteiten georganiseerd in Limburg en daarbuiten. Dit zijn onze tips voor het weekend.

Bloemen en kristal op extra Fleuramour in Luik

Fleuramour - het jaarlijkse event rond bloemsierkunst in Alden Biesen - krijgt dit weekend voor het eerst een editie in Seraing en dat aan kristalfabriek Val Saint-Lambert. U ziet creaties van nationale en internationale floristen, naast kristallen voorwerpen. Onder het thema ‘Next Generation’ zullen er ook heel wat vooruitstrevende bloemenconstructies te zien zijn.

Zaterdag en zondag, van 10 tot 18 uur.

Rue du Val Saint Lambert 245, Seraing.

Ticket kassa: 15 euro. (gratis voor -12 jaar).

www.crystalandflowers.be

Bloesemzegening en wandelingen door bloesems

Het is zo ver: Haspengouw is nu echt één grote bloesemzee geworden. Een ideaal moment dus voor de 68ste editie van de bloesemzegening in Sint-Truiden (o.a. aan de kerk van Guvelingen), met een stoet van tractoren, streekproductenmarkt, animatie, bloesemterras, enz. Ook in Herk-de-Stad staat zondag alles in het teken van de fruitbloesems die u al fietsend (trajecten van 18 tot 47 km) of wandelend (5 km) kan bekijken.

Onze reporter maakte al prachtige dronebeelden van de bloesems.

www.bloesemfeesten-haspengouw.be

www.toerismeherkdestad.be

Erfgoeddag in het teken van ‘kiezen’

Zondag is het opnieuw Erfgoeddag. Dat betekent dat u in heel Vlaanderen en Brussel kan kennismaken met erfgoed allerhande. Bijna overal worden activiteiten georganiseerd, zeker ook voor gezinnen. Het aanbod is divers: zo kan u de kerktoren beklimmen in Peer, maar ook iets bijleren tijdens expo’s en rondleidingen, deelnemen aan zoektochten, luisteren naar concerten, enz. Het centrale thema is kiezen.

Zondag, van 10 tot 18 uur. Gratis deelname.

www.erfgoeddag.be

Muzikale nachtwandeling door Klankenbos

Voor een wandeling vol muzikale verrassingen, in het donker kan u zaterdagavond naar het Klankenbos aan het Dommelhof. Jonge makers van Collectief Publiek Geluid nemen u mee op sleeptouw en maakten korte performance. Dat kan een fluitconcert zijn maar ook een performance met megafonen of een muziekensemble dat gedirigeerd wordt met licht.

Zaterdag, 20.45 uur (stipt). Toekomstlaan 5

Deelname: 7 euro.

www.klankenbos.be

Internationaal Vertelfestival voor gezinnen in Bilzen

© if

Ook dit jaar is de Landcommanderij van Alden Biesen het decor voor het Internationaal Vertelfestival. Zaterdagavond richt het programma zich op volwassenen, zondag wordt het een familiefestival met verhalen voor jong en oud, in het Nederlands en Engels (voor volwassenen). U kan naar de vertellers luisteren in de zalen, maar ook op het domein buiten is overal vertelanimatie voorzien.

Grote Vertelavond, zaterdag om 20 uur, reserveren verplicht, 13 euro.

Wervelend familiefestival, zondag van 14 tot 18 uur, toegang: 5 euro.

Kasteelstraat 6.

www.alden-biesen.be

Gevarieerd aanbod bij startdag toeristisch seizoen in Bocholt

Toerisme Bocholt laat zondagnamiddag zien wat er allemaal te beleven valt in deze gemeente. U heeft heel veel keuze om dat te ontdekken: een fietsroute (vanuit de Voorste Luysmolen) langs musea, molens en de Alpacaboerderij, een gegidste wandeling in het Kempen~Broek, koetstochten, zelf schieten bij de schutterijen, streekproducten proeven in het Brouwerijmuseum, enz.

Zondag, van 13 tot 17 uur. Alles gratis toegankelijk.

www.bocholt.be

Stermolen van Eksel heeft wind in de zeilen

Zondag kan u op avontuur aan de Stermolen van Eksel. U kan tijdens deze gezinsdag de molen bezoeken, de molenaar ontmoeten maar ook andere oude ambachten leren kennen, of met de huifkar naar het dorp. Doorlopend ook: een teutenwandeling, kinderboerderij, springkasteel, enz.

Zondag van 14 tot 17 uur

Windmolenstraat

Gratis toegang.