© BFM

Schotense dagbladhandelaar denkt aan stoppen na zoveelste overval: “Waarom altijd bij mij?”

De reeks overvallen op krantenwinkel Deuzeld in Schoten houdt maar aan. Dinsdagavond kwam er alweer een gemaskerde man met een wapen de krantenwinkel binnen. Hij moest door het snelle alarm vluchten, zonder buit. Vorig jaar kreeg uitbater Luc zelfs nog messteken in de pols bij een overval.

Britt Peeters

Dinsdagavond, rond half zes, kwam een gemaskerde man met een wapen krantenwinkel Deuzeld op de Boekenberglei binnen. “Ik zat in mijn achterkamer maar zag hem op de camerabeelden binnenkomen. Hij riep dat hij de kassa wilde. Ik heb gewoon rustig op mijn alarmknop gedrukt. De dief schrok, wist even niet wat doen en vluchtte weg.”

Bijna routine

Het is al bijna een routine geworden voor Luc Van Rompaey, de uitbater van de krantenwinkel. “Ik kan de overvallen niet meer op twee handen tellen”, zegt hij. Eind vorig jaar kwam de cameraploeg van het opsporingsprogramma Faroek nog langs omdat hij op korte tijd twee keer overvallers over de vloer kreeg. Vorig jaar in mei kreeg Luc het aan de stok met een dief die de kassa probeerde stelen en bleef hij achter met messteken in de pols.

“En amper twee weken na de uitzending van Faroek vielen ze hier weer binnen. Dan bleef het even stil, maar gisteren was het opnieuw prijs”, klinkt het moedeloos. “De politie was er snel, maar de gemaskerde man was natuurlijk nergens meer te vinden. Het is steeds hetzelfde liedje.”

Raadsel

Een vraag blijft Luc bezighouden: waarom is zijn krantenwinkel steeds het doelwit? Vorig jaar dacht hij zelfs even dat ze het op hem persoonlijk gemunt hadden. “Het is me echt raadsel waarom ze steeds mijn zaak moeten hebben”, zucht hij.

Bovendien is de winkel tot in de puntjes beveiligd: er is camerabewaking, een constructie van plexiglas aan de toonbank en een alarmknop. “Ze kunnen hier niets beginnen. En meer beveiliging is bijna onmogelijk. Dat zou trouwens ook niet nodig zijn. Eén druk op de knop was dinsdagavond al genoeg om de overvaller bang te maken.”

Luc, die dit jaar nog 70 wordt, is van plan om zijn krantenwinkel, die hij ondertussen al twintig jaar uitbaat, te verkopen. “Dat plan heb ik al langer in mijn achterhoofd. Maar misschien hebben die overvallen er wel iets mee te maken, want ik ben het beu. Spijtig, want de zaak draait nog altijd heel goed. Jammer, het is genoeg geweest. Ik heb nood aan een nieuwe start.”