AfD-leider Björn Höcke staat terecht voor gebruik nazislogan

© IMAGO/Jacob Schröter

In Halle, in het oosten van Duitsland, is donderdag een proces begonnen tegen AfD-kopman Björn Höcke. In aanloop naar voor de partij belangrijke regionale verkiezingen moet de radicale stokebrand zich verantwoorden voor het gebruik van een nazislogan.

lto
Bron: BELGA

Tijdens een verkiezingsmeeting, eind mei 2021, in Merseburg, niet ver van Halle, zou Höcke “Alles voor ons vaderland, alles voor Saksen-Anhalt, alles voor Duitsland” uitgeroepen hebben. Ook de paramilitaire Sturmabteilung van de nazi’s gebruikte de slogan “Alles für Deutschland”.

Zijn advocaten zullen pleiten dat Höcke niet wist dat de tekst verboden was. In een interview zei Höcke, die 15 jaar geschiedenis gaf in een middelbare school, ook dat hij niet wist wat de herkomst van de slogan is. De aanklagers menen dat Höcke wel degelijk de herkomst en betekenis kende. 

LEES OOK. Er worden meer Duitse neonazi’s opgepakt maar er komen er ook meer bij: wat is er aan de hand?

Het gebruik van nazislogans of het in het openbaar tonen van symbolen van nazi-Duitsland is in Duitsland verboden. Op overtredingen staat tot drie jaar gevangenis. Verwacht wordt dat het proces ruim een maand zal duren.

Tijdens een AfD-bijeenkomst in december, viel Höcke nog in herhaling. Hij zei “Alles für”, en liet het publiek aanvullen met “Deutschland”.

Verkiezingen

Höcke hoopt zijn partij bij de verkiezingen in de naburige deelstaat Thüringen, op 1 september, voor het eerst aan de macht te brengen op deelstaatniveau. Afgelopen zomer ging de partij er fors op vooruit in de peilingen, maar een belangrijke kandidaat bij de Europese verkiezingen werd er onlangs van beschuldigd geld ontvangen te hebben van een door Rusland gefinancierd propagandanetwerk.

Tegelijk met Thüringen trekt ook Saksen naar de stembus, en later in september kiest ook Brandenburg een nieuw deelstaatparlement. Verwacht wordt dat de AfD in die drie Oost-Duitse deelstaten de grootste partij wordt. 

Vanwege radicale stellingnames is de AfD in Thüringen en Saksen-Anhalt onder toezicht geplaatst van de inlichtingendiensten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen