Schoolkinderen steken over in de zone dertig in de Nonnenstraat. © Dirk Vertommen

Al zes jaar geen flitscontrole meer in zone dertig, bewoners niet blij: “Ze rijden hier hard en gevaarlijk”

Sinds 2012 is er in Nijlen geen enkele snelheidscontrole meer uitgevoerd in een zone dertig. Dat bleek deze week in de gemeenteraad. De partij Groen is daar niet over te spreken. Aan de schoolpoort blijken de meeste ouders die denkwijze te volgen.

Bert Provoost

“Uit het antwoord op onze vraag bleek dat er sinds 2012 in onze gemeente geen enkele controle is uitgevoerd in een zone dertig”, zegt Ferdi Heylen van Groen. “We zijn voorstander van sensibiliseren en van het gepast inrichten van de weg in zones dertig, zodat bestuurders zich spontaan aan de snelheid houden. Maar soms moet er ook repressief worden opgetreden, zodat hardleerse hardrijders aangepakt worden. Dat kan enkel als er af en toe ook in zones dertig controles zijn.”

“Niemand wil graag geflitst worden, maar de veiligheid van de kinderen komt toch op de eerste plaats. Daarom moet de gemeente aan de lokale politie vragen om toch controles te doen en boetes uit te delen waar nodig. Het is trouwens ook jammer dat de politiezone Berlaar-Nijlen niet heeft meegedaan aan de recente flitsmarathon”, aldus Heylen.

© Dirk Vertommen

Aan de schoolpoort zien ze wel het nut in van flitscontroles in de zones dertig. “Hier aan de school rijden ze dikwijls hard en gevaarlijk. ’s Avonds valt dat inderdaad nogal mee, omdat dan iedereen gelijktijdig uit de school komt en de drukte niet toelaat dat er hard gereden wordt. Maar ’s morgens komt iedereen meer gespreid en zijn er elke dag opnieuw auto’s die hier voorbij vliegen. Onlangs is hier aan het zebrapad nog een brommer aangereden. We zien hier meer dan eens gevaarlijke situaties. Hier mag dus zeker geflitst worden”, vindt Monica Dijckmans. Andere ouders aan de schoolpoort van de basisscholen in de Nijlense Nonnenstraat treden haar bij.

Sensibiliseren

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zegt dat er vooral sensibiliserend wordt opgetreden in de zones dertig. “We voeren een beleid waarbij vooral in zones vijftig en zeventig controles worden uitgevoerd. In de zones dertig mikken we op de smileyborden die de mensen erop attent maken als ze de maximumsnelheid overschrijden.”

“De borden genereren ook gegevens, zodat we een zicht hebben op de gereden snelheid. Als daaruit blijkt dat er ergens echt een probleem is, dan kunnen we nog altijd overgaan tot snelheidscontroles. Maar de ervaring leert ons dat de zones dertig, die gelden bij het begin en einde van de schooltijd, goed gerespecteerd worden omdat het dan zo druk is aan de scholen dat je die dertig kilometer per uur zelfs niet haalt.”

“Aan de scholen staan ook politiemensen of gemachtigde opzichters om een oogje in het zeil te houden. We zijn trouwens nog steeds op zoek naar extra gemachtigde opzichters”, geeft burgemeester Verbeeck nog mee.

Ook in Berlaar houdt de politiezone Berlaar-Nijlen een gelijkaardig beleid aan, bevestigt burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Het belangrijkste is dat we ons dorpscentrum bij de geplande herinrichting zo aanleggen dat iedereen het gevoel krijgt dat je niet harder kan rijden dan dertig. Dat is nu onze prioriteit.”