"Met fascisme geen rechten" en "Waarom zoveel angst om het volk te onderwijzen?" staat op de borden.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Argentijnen komen massaal op straat tegen besparingen in hoger onderwijs

In Argentinië zijn honderdduizenden mensen, studenten op kop, op straat gekomen om te manifesteren tegen de besparingspolitiek van de ultraliberale president Javier Milei. 

Een mensenzee is te zien op beelden uit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Over een afstand van 2 kilometer, tussen het parlement en het presidentiële paleis aan het Plaza de Mayo, was er gisteravond geen doorkomen aan.

Bekijk - dronebeelden van de mensenzee in Buenos Aires

Videospeler inladen...

Volgens de openbare universiteit van Buenos Aires (UBA) waren er 500.000 manifestanten. De politie hield het op 100.000 tot 150.000. In het hele land zijn volgens de onderwijsvakbond 1 miljoen mensen op straat gekomen: studenten, maar ook hun ouders, docenten en tegenstanders van het beleid van Javier Milei, de ultraliberale econoom die sinds december president is van Argentinië.

Al sinds zijn aantreden zijn er meermaals manifestaties geweest, maar dit was wellicht de grootste. De ongeveer 60 openbare universiteiten van het land waren de motor van het protest. Ze kregen de steun van privé-onderwijsinstellingen. 

Manifestanten willen dat openbare universiteit gratis blijft

Zo'n 2,2 miljoen studenten volgen les aan publieke universiteiten. Die zijn gratis, en de manifestanten willen dat dat zo blijft. Maar beslissingen van de nieuwe regering dreigen dat onmogelijk te maken. Voor het academiejaar van 2024 - dat begonnen is in maart - moeten de universiteiten het stellen met hetzelfde budget als in 2023, niettegenstaande een inflatie van 288 procent op jaarbasis.

De faculteit Wetenschappen van de universiteit van Buenos Aires (UBA) rekende al uit op welk moment het geld op zal zijn. Dat komt er al snel aan: op het ogenblik dat de betoging van start ging, had de universiteit nog een budget voor 37 dagen, 9 uur en 15 minuten. Goed voor nog zowat anderhalve maand dus.

Verschillende universiteiten hebben al noodmaatregelen genomen. Aan de UBA worden gemeenschappelijke ruimtes niet verlicht, wordt het gebruik van liften aan banden gelegd en is geknipt in de openingsuren van de universiteitsbibliotheken.

Publieke, vrije en gratis universiteit is een van de grote verworvenheden van ons volk

Nobelprijswinnaar voor de Vrede Adolfo Pérez Esquivel

"We roepen de Argentijnen op om ons onderwijs te verdedigen", sprak een studente de menigte toe aan het slot van de betoging. "Onderwijs en de openbare universiteit vormen de oplossing voor onze problemen. Onderwijs redt ons en maakt ons vrij."

Een opvallende spreker was de 92-jarige Adolfo Pérez Esquivel. In 1980 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor de mensenrechten tijdens de dictatuur van Jorge Videla in Argentinië. "Wij verdedigen de publieke, vrije en gratis universiteit, een van de grote verworvenheden van ons volk", zei hij. 

Schaar in overheidsuitgaven

Het drastische snoeien in het openbaar hoger onderwijs maakt deel uit van een grootscheepse besparingscampagne van de regering-Milei. Tegen het einde van het jaar wil ze het begrotingstekort wegwerken en de enorme inflatie beteugelen.

De regering heeft ook al de subsidies voor transport, brandstof en energie verlaagd, waardoor Argentijnen een vijfde van hun koopkracht hebben verloren. Duizenden ambtenaren zijn hun baan kwijtgeraakt en bijna 60 procent van de bevolking zou intussen onder de armoedegrens leven.

Milei liet de Argentijnen gisteren al weten dat ze zeker geen koerswijziging moeten verwachten. Volgens de president kan Argentinië voor het eerst sinds 2008 een kwartaaloverschot op de begroting voorleggen. "Ons plan werkt", concludeerde hij.

Meest gelezen