© rr

Bedrijf biedt spotgoedkoop diepvriesproducten aan: 100 kilo etenswaren voor 100 euro

De Nederlandse prijsbreker in diepvriesproducten Mega Food Stunter is sinds enkele weken ­actief op de Belgische markt. Een vrachtwagen stopt op een vaste locatie in onder meer Antwerpen, Berlaar en Geel. Klanten halen hun pakket van 100 kilomgram diepvriesproducten er op, laden hun auto boordevol en betalen 100 euro. Telkens is het pakket anders samengesteld.

Sylvia mariën

Peggy Rijmenants (38) uit Berlaar klinkt een beetje als een ambassadeur van Mega Food Stunter, maar ze is gewoon een tevreden klant. “Ik ben prijsbewust en de producten zijn allemaal heel lekker. Ik heb geen zin meer om meer te betalen.”

De Nederlandse diepvriesretailer Mega Food Stunter is sinds enkele weken ook zichtbaar in ons straatbeeld. Niet met winkels maar met een knalgele vrachtwagen. Een halfuur per stad doet hij aan, en de rij klanten wordt nu al steeds langer. Het principe is heel simpel: 100 kiogram diepvrieswaren voor 100 euro - een variërend pakket van vooral vlees, afbakbroodjes, pizza’s, aardappelproducten en ijs, met een winkelwaarde van 400 euro.

Verpakkingsfout

Dat is: als de producten in de winkel zouden liggen. Maar ze halen de schappen dus niet. “Het gaat om overproductie”, vertelt Arie de Bock, oprichter en zaakvoerder van Mega Food Stunter. “Wij kopen in heel Europa, vooral West-Europa, etenswaren op bij producenten die ze niet kwijt kunnen aan supermarkten. Supermarkten zijn machtig en enorm streng op wat ze verkopen: iets van 80 gram mag geen 79 gram wegen, bijvoorbeeld, en ijsjes moeten nog zeker een jaar en geen elf maanden houdbaar zijn.” Resultaat volgens Arie de Bock is dat er een massa voedsel wordt verspild dat nog prima eetbaar is. “Zonde, vinden wij. Al vele jaren voeren wij zulke producten veelal uit naar Marokko en andere Afrikaanse landen. Maar sinds een halfjaar verkopen we in Nederland ook rechtstreeks aan de consument. Er is namelijk ook veel armoede bij ons. Mensen raken hun baan of gezin kwijt, dan wordt het leven financieel een stuk moeilijker. Wereldverbeteraars zijn we niet, maar we kunnen de wereld wel mee wat leuker en gezelliger maken.”

“In Maastricht konden we geregeld Belgische klanten begroeten, dankzij hen zijn we de grens overgestoken. De mond-tot-mond­reclame doet haar werk, en in­tussen komen we al in heel wat steden en gemeenten.”

Het is Peggy Rijmenants die in Berlaar eigenhandig vijftien klanten bijeen zocht om de Mega Food Stuntertruck ervan te overtuigen ook naar daar te komen. “En intussen is het een populaire route”, zegt Peggy. “De groep groeit.”

“Zelf heb ik Mega Food Stunter leren kennen via een vriendin die in Geel al had besteld, en ik ben dan een keer in Mechelen gaan kijken. Maar dat is wat ver om met diepvriesproducten te rijden, dus vandaar mijn initiatief.”

“Wij zijn een gezin van vijf, en als de vriendin van mijn zoon blijft eten, zijn we met zes. Mijn schoonouders eten ook geregeld mee - dus tel maar uit. Bovendien schuif ik echt niet graag aan in de winkel. Voordien aten we niet zo vaak diepvriesproducten, nu dus wel. Ik kijk in mijn vriezer, en vind altijd wel iets dat ik kan klaarmaken. Handig vind ik dat.”

Geen groenten

Enige minpunt is dat er vooralsnog geen diepvriesgroenten in het pakket zitten, vindt Peggy. “Maar ongezond zou ik het niet noemen - er zit veel kip in. En wat is er mis met ’s woensdags de frietpot aansteken? De croissantjes uit de diepvries vinden de kinderen trouwens ook heel lekker. Daar kregen we laatst vier gratis dozen van, omdat de houdbaarheidsdatum dichtbij was. Bij de ijsjes zie je bijvoorbeeld dat ze slecht of verkeerd verpakt zijn: er staat chocolade op, maar het is vanille. De aardappelblokjes hebben niet allemaal perfect dezelfde maat. Maar niet van wat we al kregen was minderwaardig.”

“Iets beginnen tegen de macht van de supermarktketens, kunnen we niet”, zegt Arie de Bock nog. “Maar, zeg ik altijd: hoogmoed komt voor de val. Wat we kunnen doen, is zelf wél ethisch ondernemen. En wat ik leuk vind: er zijn klanten die twee pakketten kopen, en één pakket weggeven. Dan heb je nog 100 kilogram voedsel voor de helft van wat het in de winkel kost. En je gunt een ander ook een auto vol eten.”