Maandagavond vond de laatste workshop plaats voor de Mechelse voetbalclubs.© Dirk Vertommen

Geen plaats meer voor racisme op Mechelse voetbalvelden

Mechelen -

De Belgische Voetbalbond wil racisme en discriminatie weren van de voetbalvelden. Stad Mechelen vervult daarin een pioniersrol. Alle Mechelse voetbalclubs ondertekenden het actieplan Come Together en volgden een aantal workshops waarin ze tools kregen aangereikt om het probleem aan te pakken.

Ward Bosmans

Discriminatie, racisme en onverdraagzaamheid zijn een ernstig probleem in de sport, zeker op en langs de Belgische voetbalvelden. Daarom ontwikkelde de Koninklijke Belgische Voetbalbond in samenwerking met Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League het project Come Together. Het project omvat onder meer een meldpunt, opleidingen, een Diversity Board en de Come Together Awards.

De stad Mechelen was meteen kandidaat om samen te werken met de Voetbalbond. “Tot mijn grote verrassing waren alle Mechelse voetbalclubs meteen bereid om mee te stappen in het project”, zegt Sportschepen Abdrahman Labsir (Voor Mechelen). “Er was dus meteen een breed draagvlak voor Come Together. Maar het ontbreekt de clubs natuurlijk aan structuur en algemene coördinatie om het project te doen slagen. Bovendien hebben vele clubs geen beleid rond discriminatie. Dan wordt zo’n actieplan ongewild dode letter. Zo groeide het idee om Come Together vanuit onze stad in handen te nemen,” gaat schepen Labsir verder. “Vandaag kunnen wij met heel veel trots zeggen dat álle Mechelse voetbalclubs actief deel uitmaken van een Mechels platform, gecoördineerd door de stad, en dat we samen schrijven aan een gemeenschappelijk beleid tegen discriminatie en voor inclusie. Elke club deelde daarvoor z’n knowhow en visie over voetbal en inclusie in Mechelen.” Mechelen is daarmee de enige gemeente in Vlaanderen waar Come Together op zo’n grootschalige manier wordt uitgerold. Aan het uitschrijven van dit gezamenlijke beleid gingen enkele workshops vooraf voor bestuursleden en (jeugd)trainers, georganiseerd door de bond en met steun van de stad. De KBVB zorgde ook voor een starterspakket per club met een kapiteinsband, cornervlaggen en banners. Maandagavond was er de laatste workshop in het stadion van KV Mechelen.

Tim Verlinden, voorzitter van VC Leest was een van de aanwezigen.© Dirk Vertommen

Bij de vele aanwezigen was ook Tim Verlinden voorzitter van VC Leest. “Wij hebben drie sessies gevolgd. Jammer genoeg is racisme en discriminatie in het voetbal nog altijd dagelijkse kost. Als club moet je daar tegen in willen gaan. Dat begint bij het sensibilseren van de eigen trainers en spelers en van de ouders. De intentie is dat we met deze toolbox de middelen hebben om mensen aan te spreken over hun gedrag. Omdat dit gedragen wordt door alle Mechelse clubs maakt dat de aanpak eenvoudiger. Ouders die af en toe eens over de schreef gaan zullen namelijk merken dat het op geen enkel Mechels voetbalveld getolereerd wordt. Waarom dit vooral bij voetbal een probleem is? Voetbal is passie. Maar je hebt die passie ook bij andere sporten. Alleen vlieg je daar meteen de zaal uit als je foute dingen zegt. Daar heeft de scheidsrechter altijd gelijk. Bij voetbal is de scheidsrechter vaak kop van jut”, zegt Tim”

“Nu Come Together z’n uitrol krijgt in het voetbal, kunnen we beginnen kijken naar andere sporttakken. Ook daar is discriminatie aanwezig. Maar een beleid uitwerken voor andere sporten is voorlopig nog toekomstmuziek. Eerst zien dat het actieplan voor voetbalclubs goed landt,” sluit schepen Labsir af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen