Direct naar artikelinhoud
Overleden peuter

Derde keer goede keer? Parket corrigeert opnieuw miscommunicatie over overleden peuter Mawda

De familie van de overleden peuter Mawda.Beeld Belga

In een gesprek met De Morgen bevestigt de procureur-generaal van Bergen de versie van de ouders van Mawda. Volgens hem heeft het parket verkeerde informatie verspreid doordat het twee keer foutief was ingelicht.

Mawda, het tweejarige meisje, kwam in de nacht van woensdag op donderdag om bij een politieachtervolging op de E42. Vrijdag bleek uit verklaringen van het parket van Bergen dat de bestuurder van de bestelwagen met Mawda op het gaspedaal trapte op het moment dat de agenten uitstapten en met getrokken wapens naar de bestelwagen liepen. 

'Vlak voor het schot week de bestelwagen van haar traject af om de politiewagen van de baan te rijden. Er was dus veel beweging op het moment van het schot'
Ignacio de la SernaProcureur-generaal Bergen

Volgens procureur-generaal Ignacio de la Serna wijst het onderzoek voorlopig op een andere gang van zaken, die dicht aansluit bij wat de ouders van Mawda gisteren vertelden op de persconferentie bij hun advocaat. 

Het schot is namelijk afgevuurd tijdens de achtervolging, vanuit een rijdend politievoertuig. "Pas na het schot komt de bestelwagen tot stilstand", zegt procureur-generaal de la Serna. "De agent schoot met de bedoeling om het voertuig tot stilstand te brengen en niet om op personen te schieten. Maar vlak voor het schot week de bestelwagen van haar traject af om de politiewagen van de baan te rijden. Er was dus veel beweging op het moment van het schot."

De bestelwagenBeeld Photo News

Verwarrend moment

Volgens de la Serna is er vermoedelijk sprake van een ongeluk tijdens een verwarrend moment, waarin beide voertuigen elkaar waarschijnlijk raakten. "Het is niet uitgesloten dat de agent per ongeluk heeft gevuurd", zegt de la Serna. "Alles is onder voorbehoud want ik wacht nog op het verslag van het ballistiek onderzoek."

'Het is niet uitgesloten dat de agent per ongeluk heeft gevuurd'
Ignacio de la Serna, procureur-generaal Bergen

De politieagent die heeft geschoten tijdens de achtervolging van een bestelwagen met tientallen migranten is aangeslagen. "Hij heeft het nooit gewild", zo zei het parket eerder vandaag op een persconferentie. 

Donderdag zei het parket nog dat de politiekogel niet aan de basis lag van het overlijden van de peuter. "Niemand is geraakt door de kogel en het Comité P heeft het dossier over de verantwoordelijkheid van de agenten daarom snel kunnen afsluiten", zei het parket toen.

's Anderendaags bleek die informatie niet te kloppen, toen het Comité P liet weten dat het onderzoek naar de verantwoordelijkheid van de agent pas geopend was. Volgens de procureur-generaal was het parket van Bergen twee keer verkeerd ingelicht. 

"De spoeddokter had geconcludeerd dat Mawda was overleden aan een schedelbreuk, wat niet het gevolg kon zijn van een schot, maar die info bleek later fout", zegt de la Serna. "Het is overigens het parket zelf dat heeft aangestuurd op een bijkomende autopsie, die nu heeft uitgewezen dat de kogel wel degelijk de reden van overlijden is. En het Comité P was die nacht van het incident gecontacteerd door een agent, maar dat is geen reden voor hen om een onderzoek te openen."

Enkel een onderzoeksrechter kon het Comité P de opdracht tot een onderzoek geven, wat dus pas is gebeurd na de communicatie van het parket. Het lijkt er dus op dat het parket op donderdag te vroeg heeft gecommuniceerd, toen nog niet alle feiten correct verzameld waren.

"Ze waren overstelpt door persvragen op dat moment", zegt de procureur-generaal.

De ouders van Mawda hebben deze voormiddag een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het parket van Doornik. "Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat de feiten zich hebben afgespeeld zoals mijn cliënten ze verteld hebben", zegt advocaat Stein. "De agent die schoot, is ondertussen geïdentificeerd en verhoord."

Lees ook: Ouders van gedode peuter: "De agenten wisten dat er kinderen in de auto zaten"

'Complete omerta'

Wie de mensensmokkelaar is die aan het stuur van de bestelwagen zat, weet het gerecht nog niet. Vlak voor de bestelwagen tot stilstand kwam tegen een stilstaande vrachtwagen op een parking, is de bestuurder tussen de migranten in de bestelwagen gekropen. "Een gebruikelijke praktijk bij dit soort interventies", zegt de la Serna. "Op een bepaald moment is iedereen uitgestapt, maar misschien waren de mensensmokkelaars dan al gaan lopen. Of misschien zitten ze tussen de inzittenden die zijn opgepakt, maar niemand wil hen aanduiden. Het is complete omerta."

'Misschien zitten de mensensmokkelaars tussen de inzittenden die zijn opgepakt, maar niemand wil hen aanduiden'
Ignacio de la Serna, procureur-generaal Bergen

Vrijdag zijn alle inzittenden van de bestelwagen vrijgelaten, omdat ze zonder aanhoudingsmandaat maximaal 48 uur mogen vastzitten.  

Mawda's familie wou deze voormiddag het autopsieverslag inkijken bij het hof van beroep in Bergen, maar er was een toestemming van de onderzoeksrechter nodig. Normaal gezien kunnen ze woensdag het autopsieverslag inkijken.

De ouders willen weten of ze akkoord gaan met het autopsieverslag, of een tegenexpertise nodig hebben. "We hopen dat de familie een antwoord krijgt op een hele reeks vragen", aldus Stein. "Ze hopen toegang te krijgen tot het autopsierapport, zodat ze weten of ze hun kind kunnen begraven."

Parlementaire onderzoekscommissie

Omwille van alle onduidelijkheden vragen de advocaten van de ouders een parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak. Voorlopig is daar echter weinig animo voor. Oppositiepartijen sp.a en Groen willen eerst het onderzoek van het gerecht en het Comité P afwachten.

"Groen betreurt deze dramatische gebeurtenis, en de manier waarop de betrokkenen zich behandeld voelen", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt, die benadrukt dat de ouders "op een waardige manier afscheid moeten kunnen nemen van hun kind".

'We hebben nog erg veel vragen over deze hele kwestie, maar zullen de resultaten van het onderzoek afwachten om verdere politieke conclusies te trekken'
Wouter De VriendtKamerlid Groen

"We hebben nog erg veel vragen over deze hele kwestie, maar zullen de resultaten van het onderzoek afwachten om verdere politieke conclusies te trekken", zegt De Vriendt. "Het is van het grootste belang dat dit grondig en totaal onafhankelijk wordt onderzocht. In de eerste plaats moet justitie daarin haar rol kunnen spelen."

Ook sp.a neemt de zaak "zeer ernstig", zegt een woordvoerster. "Er is tenslotte een tweejarig kind om het leven gekomen." Maar een parlementaire onderzoekscommissie zou "ook eerst vragen de conclusies van het gerechtelijk onderzoek te kunnen zien".