© svh

Chef-kok Zahia geeft eerste kookboek uit: “Iedereen kan Marokkaans koken”

Als alleenstaande mama drie kinderen grootbrengen, kookworkshops geven en met Zahia’s Cuisiine in hartje Mechelen haar eigen restaurant runnen. Chef-kok Zahia Belkhiri (43) is een bezige bij. Nu heeft ze ook haar eerste boek uit: Iedereen kan Marokkaans koken.

Sven Van Haezendonck

Zahia Belkhiri is bevlogen in al wat ze doet. Gedurende jaren was ze maatschappelijk werkster, maar haar passie koken was nooit ver weg. Het hoogtepunt was de opening van haar eigen restaurant op de Steenweg, vlak bij de Sint-Romboutskathedraal. “In mei volgend jaar bestaan we vier jaar. Ik schrik er zelf van. Ondertussen zijn we toch een vaste waarde in de stad geworden. Het is niet gemakkelijk, want in die tijd zijn er in de buurt toch wat zaken failliet gegaan”, zegt Zahia.

Kookworkshops

De zaak is gegroeid uit de kookworkshops die ze als gediplomeerde kokkin gaf. “De bedoeling was om mensen te informeren over onze cultuur en eetgewoonten. Ik heb dat lang gedaan voor vormingscentra over heel Vlaanderen. De oorsprong lag bij de vrouwenwerking waar ik me in geëngageerd had en waar ik sport- en kooklessen gaf. Zo is de bal aan het rollen gegaan en heb ik het als alleenstaande moeder toch aangedurfd om te gaan voor mijn droom en mijn eigen zaak op te starten”, legt de Mechelse uit.

Met de paplepel

Zelf komt Zahia, die in de Dijlestad opgroeide, uit een gezin van negen kinderen. “Ik was de oudste thuis en van mijn moeder Mimount mocht ik altijd mee in de potten roeren. Van haar heb ik de basisprincipes van de Marokkaanse keuken meegekregen. Mijn moeder haar favoriete gerechten waren vooral met vis, zowel gegrild als gefrituurd. En natuurlijk ook tajines waarin vaak wordt gewerkt met lam. Mijn favoriet is de tajine met kip en abrikozen, een heel lekkere zoetzoute tajine met kaneel en oranjebloesem”, zegt Zahia.

Uit de liefde voor de Noord-Afrikaanse keuken, waar haar roots liggen, vloeide nu ook een eerste kookboek voort. “Mijn vrienden vonden het tijd om daar werk van te maken. Maar hoe begin je daar aan? Uiteindelijk bleken alle ingrediënten voorhanden. De recepten waren er en ik schreef ze uit. Ik maakte zelf foto’s en via een vriendin ben ik in contact gekomen met een drukkerij. Mijn 19-jarige zoon Taoufik die in Colomaplus grafische media studeert, verzorgde de vormgeving en lay-out. Hij steekt geregeld trouwens een handje toe in de zaak. In het begin hebben we samen het restaurant zelfs opgestart en nam hij de zaal voor zijn rekening”, vertelt Zahia.

Bijna veertig recepten

Het boek werd er eentje met een uitnodigende titel: Iedereen kan Marokkaans koken. Daarin bundelde chef Zahia Belkhiri bijna veertig authentieke recepten die ze leerde van haar moeder en tante. “Praktisch iedereen heeft thuis wel een tajine, cadeau gekregen of als souvenir gekocht tijdens een vakantie. Vaak krijg ik de vraag hoe je daarmee moet koken. Toen dacht ik dat een kookboek daarbij kon helpen. Bovendien leven we in een superdiverse maatschappij en ik denk dat een boek als dit niet mag ontbreken op je boekenplank. Ik hoop dat de Mechelaars mijn boek in huis halen”, vertelt Zahia.

Nu zondag 18 november van 14 tot 16u stelt Belkhiri haar kookboek voor in haar restaurant op de Steenweg 12. “Iedereen is welkom. Ik zou de mensen willen vragen om hun komst voor vrijdag te bevestigen, zodat we zeker voldoende hapjes in huis hebben”, zegt Zahia nog. Haar boek Iedereen kan Marokkaans koken kost 20 euro en is te koop in haar zaak, maar ook in de Mechelse boekhandels De Zondvloed, Salvator en Standaard Boekhandel.