© RR

Zin om aan yoga te doen in de Kempen? Hier moet je zijn

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week: yogastudio’s in de Kempen.

1. Something Els, Meierend 4, 2470 Retie

Liefhebbers van hot-, power- of relaxyoga kunnen terecht in de studio van Els Claessen. Ze startte in 2010 met yoga omdat ze reuma heeft. Twee jaar geleden opende ze haar eigen zaak. Lessen worden zowel binnen als buiten in een bos gegeven. “Via relaxyoga kan je diep ontspannen, power­yoga is een intensievere work-out die voor spierversteviging en ontspanning zorgt. Hotyoga vindt plaats in een ruimte van 33 graden. De warmte zorgt ervoor dat je je spieren beter gaat gebruiken.” Er zijn maximaal acht deelnemers per les. “We creëren een huiselijke sfeer met kaarsjes en kussens.” Aansluiten kan met een kennis­makingsles, later kan je een abonnement nemen.

www.somethingels_claessen.be

© RR

2. Feel Happy, Gerststraat 46, 2400 Mol

Wie met zijn kind yoga wil gaan doen, kan bij Els Delvaux ­terecht. Zij geeft lessen ouder-kindyoga (vanaf 3 jaar), ­kinderyoga (vanaf 6 jaar) en tieneryoga (vanaf 11 jaar). “Bij ­ouder-kindyoga vertrek ik vanuit een prentenboek en bouw ik een ­yogales op rond het thema van het boek. Zo worden de houdingen op een speelse manier aangeleerd. Kinderyoga heeft een positieve invloed op de motoriek van het kind, dat zo zijn lichaam leert kennen. De lessen zijn een rustpunt in het hectische leven van de ouders. Voor tieners bieden we yogalessen aan voor en tijdens de examens.” In september zijn er gratis proeflessen kinderyoga. Je kan ook voor een kennismakingsles (6 euro) kiezen. Daarna zijn er lessenreeksen.

http://feelhappy.be

3. Yoga Viapura, Kerkstraat 7, 2260 Westerlo

Ellen Van Renterghem en haar team geven rustige (yinyoga, gentle flow-, restorativeyoga) en intensievere (ashtanga- en vinyasayoga) lessen. “Iedereen is uniek en heeft eigen behoeften. We proberen hieraan tegemoet te komen met een dagelijks gevarieerd aanbod voor zowel mensen die nood hebben aan rust en bezinning als voor zij die fysieke balans en/of fysieke uitdaging zoeken. Weer in balans komen met jezelf, zowel fysiek als mentaal, is essentieel voor ons.” Mensen kunnen starten met een beginnerskaart (35 euro voor vier lessen). Naast yoga biedt ­Yoga Viapura een training hartcoherentie aan, ideaal tegen stress, burn-out en hyperventilatie.

www.viapura.be

© RR

4. Yoga Vida, Perronstraat 5, 2200 Herentals en Snelwegstraat 7 , 2260 Westerlo

Yoga Vida is opgestart in samenwerking met de Sportmedische studio en CrossFit Omnimove. “Bij ons kan je yoga en crossfit beoefenen”, vertelt Francis van der Hor. “We zijn een centrum voor harmonie, balans en innerlijke rust waar je alle stress en haast achterwege kan laten. Wij nemen de tijd om je te begeleiden naar je persoonlijke groei.” Er is een uitgebreid aanbod aan yoga met ook hotyoga en zwangerschapsyoga. Wie wil, kan een gratis proefles volgen. “Wij hebben voor beginners ook de startersmaand ontwikkeld, waarmee je voor 69 euro dertig dagen ongelimiteerd lessen, zowel yoga als crossfit, kan volgen. Daarnaast zijn we ­gespecialiseerd in rugscholing en revalidatie. Yoga is de ­perfecte aanvulling daarop.”

http://yogavida.be

5. Yoga Kempen, Graatakker 118, 2300 Turnhout

Cyrilla Ducarmon geeft al meer dan dertig jaar bewegingsles en is nu twaalf jaar actief in de yogawereld, in de omgeving van Turnhout. Vier jaar geleden ­toverde ze een dansschool om tot haar yogabasis Studio 118. “Ik concentreer me op de klassieke hathayoga en ontspanningsyoga. Die laatste richt zich vooral op personen met fysieke en of psychische klachten zoals fibromyalgie, CVS, burn-out, hernia, artrose of depressie. Ook ouderen weten hun weg te vinden naar de ontspanningsyoga. In de loop van de jaren zijn de lessen meer therapeutisch en mindfull geworden. Een proefles kost 5 euro. Daarna kan je kiezen voor diverse formules zoals een tienbeurtenkaart of abonnement.”

http://yogakempen.be

© RR

6. Seva Yoga Kempen, diverse adressen in Geel, Herentals, Kasterlee, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Westerlo

Zeven yogaleraren zijn verenigd onder de koepel Seva Yoga Kempen, opgericht door Flor Stickens. “De leraren volgen ­dezelfde filosofie en werken elke drie weken rond hetzelfde thema, maar organiseren de lessen onafhankelijk van elkaar”, vertelt hij. “Centraal staat de viniyoga die zich aanpast aan de mogelijkheden van de beoefenaar. Onze lessen omvatten zowel yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, relaxatie als meditatie.” Wie zelf wil gaan lesgeven en al twee jaar yoga volgt, kan terecht in de Vormingsschool Viniyoga. Een vorming duurt vijf jaar.

www.sevayoga.be

© RR

7. Yoga by Siska, Meerledorp 33, 2328 Meerle

De studio van Ciska Augustijn bevindt zich in een houten chalet in haar achtertuin. “Die intieme sfeer in groepjes van maximaal acht personen is belangrijk. Zo kan ik iedereen persoonlijk aandacht geven. De basis is hathayoga, vanwaaruit ik de verschillende lessen samenstel. Zo zijn er rustige en intensieve lessen, voor elk wat wils. Ik besteed veel aandacht aan het uitlijnen van de yogahoudingen, zodat het ­effect ervan ook buiten de mat doorgaat. Daarnaast geef ik klankschalensessies, een manier om tot rust te komen.” Je kan per les betalen of een beurtenkaart kopen. ­Beginners kunnen een gratis proefles of een maand introductielessen volgen (30 euro).

www.yogabijciska.com