© Raymond Lemmens

Heppense bakt al twee jaar bijna dagelijks voor het goede doel: “Al vierduizend euro ingezameld met mijn cakes en wafels”

Weinig mensen die zich zó hard voor het goede doel inzetten als Anja Lannoo (44) uit Leopoldsburg. De Heppense bakt al twee jaar lang bijna dagelijks cakes, Berlijnse bollen, wafels, pannenkoeken en ander lekkers om geld in te zamelen voor een goed doel. “In mijn vrije tijd ben ik haast constant deeg aan het kneden of beslag aan het kloppen”, lacht Anja, die in het dagelijkse leven…in een bakkerij werkt.

Ruben STEEGEN

Vorige woensdag toverde Anja nog driehonderd sandwiches uit haar oventje, deze week moet ze nog een paar dozijn appelcakes, muffins en pannenkoeken afwerken en volgende week staan er Berlijnse bollen op het programma. “Allemaal op voorhand besteld via Facebook. De opbrengst gaat naar de Beringse afdeling van Domo, een vzw die zich het lot van gezinnen in moeilijkheden aantrekt”, vertelt Anja.

De mama van drie bakt nu al twee jaar lang bijna dagelijks lekkers voor het goede doel. In totaal brachten haar cakes, wafels, muffins en donuts al zo’n 4.000 euro op, die - na aftrek van de kosten van de ingrediënten - integraal werd weggeschonken. “Zelf hou ik er geen cent aan over”, benadrukt de Heppense. “Waarom ik dit doe? Ik help nu eenmaal graag mensen die het wat moeilijker hebben. Als kind droomde ik ervan om in Afrika de arme kindjes te gaan helpen. Hoewel ik nooit zo ver ben geraakt, zet ik mij wel al mijn hele leven in voor tal van goede doelen.”

Bakkersdiploma

Met de verkoop van haar gebak startte de Limburgse pas eind 2015, naar aanleiding van de eerste Rode Neuzen Dag, die aandacht en begrip vroeg voor jongeren met psychische problemen. Omdat Anja van dichtbij met de problematiek werd geconfronteerd, wou ze absoluut haar steentje bijdragen. “Ik had toen net mijn bakkersdiploma op zak, mijn andere grote passie. Via Facebook ben ik gebakjes beginnen verkopen. Heel bescheiden, maar de reacties waren zó positief dat ik in een mum van tijd 400 euro had verzameld. Daarna ben ik eigenlijk niet meer gestopt met bakken, telkens voor een ander goed doel.”

De voorbije twee jaar zamelde de Heppense geld in voor onder meer het Kampse kankerpatiëntje Jayden, de strijd tegen de ziekte van Chron en nu dus ook de Beringse afdeling van Domo. “Ik sta elke week wel een dag of twee in mijn keuken te bakken. Gelukkig heb ik intussen heel wat semiprofessioneel bakgerei verzameld zodat het flink vooruitgaat.”

Driehonderd sandwiches

Toch wordt het soms wat te veel voor Anja, die ook nog deeltijds in een bakkerij werkt. “Zowel professioneel als in mijn vrije tijd zit ik constant tussen de bloem en de boter (lacht). Vorige week moest ik driehonderd sandwiches bakken. Dat betekende uren kneden en bolletjes draaien.” Haar man Moftah moet geregeld op de rem gaan staan. “Anja levert fantastisch werk, maar ze neemt soms wat te veel hooi op haar vork.” Eind dit jaar wil de Heppense het daarom even wat rustiger aan gaan doen. “Maar ik zal altijd mensen blijven helpen”, vertelt de bekeerde moslima. “Je inzetten voor wie het moeilijk heeft, is een belangrijke pijler van ons geloof. Alleen ben ik de laatste tijd misschien iets te vaak in het rood gegaan. Maar de warme reacties doen dat hard labeur snel vergeten. Bovendien bak ik ook gewoon heel erg graag.”

Wie Anja wil steunen, kan op haar Facebookpagina terecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer