MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil druggebruikers naar gevangenis sturen: “We hebben strafrechtelijke sancties nodig, zelfs voor cannabis”

Georges-Louis Bouchez© BELGA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil druggebruikers voor de keuze stellen: gevangenis of medische begeleiding. “Zelfs voor cannabis”, klinkt het in ‘La Dernière Heure’.

jvh
Bron: La Dernière Heure

Het voorstel van MR kadert in de strijd tegen het drugsgeweld in Brussel, waar er sinds het begin van het jaar al 21 drugsgerelateerde schietpartijen plaatsvonden. “België staat vandaag vierde op de Europese ranglijst van landen met het grootste aantal gewelddaden met wapens”, zegt Bouchez. Hij wil van veiligheid dan ook een campagnethema maken. “Veiligheid staat in de top vijf van bezorgdheden van mensen. In politieke debatten is het echter een onderwerp dat vaak op de tweede plaats komt, na bijvoorbeeld het klimaat.”

Volgens Bouchez “heerst laksheid” in Brussel. Daarom pleit hij onder meer voor een verbod op samenscholingen – een maatregel die al van kracht is in bepaalde hotspots in Brussel – en in de meest extreme gevallen “de mogelijkheid om een uitgaansverbod op te leggen in specifieke gebieden”.

“Zelfs voor cannabis”

Voor Bouchez moeten echter niet enkel de drugdealers, maar ook de gebruikers aangepakt worden. “We moeten de vraag van drugsgebruikers – volledig, zonder uitzondering – radicaal afsnijden. En daar horen strafrechtelijke sancties bij”, klinkt het.

“België is één van de Europese landen met de zwakste straffen, of de meest problematische uitvoering van straffen. Hier riskeer je voor drugshandel tien jaar gevangenisstraf, in Groot-Brittannië een levenslange gevangenisstraf... Maar in deze kwestie speelt de consument een fundamentele rol. Een drugsgebruiker heeft bloed aan zijn handen. We moeten stoppen met ons te verstoppen. Zelfs voor cannabis.”

“In deze kwestie speelt de consument een fundamentele rol. Een drugsgebruiker heeft bloed aan zijn handen”

Georges-Louis Bouchez

Voorzitter MR

“Gevangenis moet eng zijn”

Mensen die xtc-pillen slikken, cocaïne of ketamine snuiven, en crack of cannabis roken, moeten begrijpen dat ze zware criminaliteit, terrorisme en politieke destabilisatie financieren, vindt Bouchez. Daarom maakt hij naar eigen zeggen ook geen onderscheid tussen hard- en softdrugs. “Vandaar de noodzaak van strafrechtelijke sancties. Omdat wij geloven dat er nog steeds mensen zijn die bang zijn voor de gevangenis.”

Hij heeft het dan naar eigen zeggen “niet over de arme, luie mensen aan het Zuidstation die drugs gebruiken op straat met van alles en nog wat”, maar over “mensen met de meest welvarende, best opgeleide, meest intellectuele achtergronden” die recreatief verdovende middelen gebruiken.

“Geen gram”

Daarom roept Bouchez ook op tot strengere controles. “Ik ben het er niet mee eens dat er op festivals standjes staan ​​waar je drugs kunt laten testen. Politieagenten moeten ervoor zorgen dat geen enkele gram drugs de nachtclubs en festivals binnenkomt.”

Wie op heterdaad betrapt wordt op het gebruik van drugs, moet volgens Bouchez twee opties krijgen: een gevangenisstraf of medische behandeling. “Wie begeleiding weigert, moet een gevangenisstraf riskeren. We moeten proportioneel blijven, maar zelfs voor een joint moet de overheid een hefboom behouden om je gebruik te beëindigen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen