Minister Verlinden over gecoördineerde aanpak drugsgeweld Brussel: "We moeten alle niveaus betrekken"

"We kunnen de drugsproblematiek in Brussel alleen aanpakken als alle niveaus samenwerken", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ze reageert daarmee op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de politie, het parket en de Dienst Vreemdelingenzaken nauwer samen te laten werken in een poging het geweld een halt toe te roepen. "Het is heel frustrerend als de politie iemand arresteert, als er daarna geen snelle opvolging is vanuit justitie."

Brussel was de afgelopen weken herhaaldelijk het toneel van gewelddadige afrekeningen in het drugsmilieu, vaak in drukke buurten, soms ook op klaarlichte dag. Dat geweld aanpakken is niet evident: de drugsnetwerken doen een beroep op steeds nieuwe jonge dealers, die vaak illegaal in het land zijn.

Een nauwere samenwerking tussen verschillende niveaus is volgens de Nationale Veiligheidsraad dus nodig om de problemen aan te pakken. Er zullen bijvoorbeeld gecoördineerde acties komen op hotspots als de Peterboswijk in Anderlecht of de wijk rond de Hallepoort in Sint-Gillis.

"Er is niet alleen een repressieve, maar ook een preventieve aanpak nodig", duidt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in De Ochtend op Radio 1. "En dat kan alleen als er samengewerkt wordt op verschillende niveaus."

"Er is meer politieaanwezigheid nodig op de hotspots, maar het is heel frustrerend als er arrestaties en identificaties plaatsvinden als er daarna geen snelle opvolging is vanuit justitie. Zeker als we een teken willen geven aan criminelen dat ze niet zomaar met alles kunnen wegkomen."

Beluister: Annelies Verlinden: "De problemen zijn grensoverschrijdend"

Tegelijkertijd draait het drugsgeweld in Brussel niet alleen om drugs, klinkt het. "Het gaat ook om de daklozenproblematiek, verslaving en mensen die illegaal in het land zijn. Er moet op elk van die niveaus gewerkt worden. Het is dus belangrijk dat sociale organisaties, maar ook lokale en regionale overheden betrokken worden."

"En dankzij die coördinatie kunnen we vermijden dat de hotspots verplaatsen. Zo ontstaan er geen zwakke plekken."

Bevoegdheden Brusselse minister-president

Wat er sinds kort ook bij komt, is een nieuwe bevoegdheid voor de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS). Die klaagde lang aan dat het drugsgeweld de bevoegdheid van het Brussels Gewest overstijgt, en dat zijn coördinerende rol weinig voorstelt zolang daar geen operationele bevoegdheden bij te pas komen.

Daar is vorige week een nieuwe wet voor gestemd. "In het geval van uitzonderlijke of acute, politiezone overschrijdende problematieken gaan er meer operationele bevoegdheden naar de minister-president. Dat zal op termijn nog meer coördinatie mogelijk maken."

Geen militairen

Militairen de straat op sturen, een vraag die de Franstalige liberalen van MR op tafel legden, is daarentegen niet aan de orde, zegt Verlinden. "Militairen kunnen geen identiteitscontroles uitvoeren, geen pro­ces­sen-ver­baal opmaken en geen mensen arresteren."

"Het is dus eerder zaak van meer politiemedewerkers aan te werven. We moeten eerste zien dat zij die hiervoor opgeleid en bevoegd zijn, maximaal hun werk kunnen doen voor we kijken naar militairen."

1 grote politiezone?

De plannen zijn een stap in de goede richting, maar niet revolutionair. Zeker omdat de versnippering van de Brusselse politiezones een bijkomende moeilijkheid blijft, zeker wanneer netwerken zich over de gemeentegrenzen uitspreiden. Is het dan niet logischer om ook 1 grote Brusselse politiezone te vormen?

"Mijn partij en andere partijen willen dat al langer", zegt Verlinden. "We moeten zo efficiënt mogelijk zijn. We zien ook dat sommige politiezones in competitie zijn met elkaar als het gaat over de recrutering van politiemedewerkers. De verschillende zones kunnen ook niet zomaar gevoelige informatie over personen delen met elkaar."

Meest gelezen