Ann en Kathleen voor de Contactlens Studio in de Orgelstraat. (vlnr.)© Margot De Clercq

Contactlens Studio blaast dertig kaarsjes uit: “We zien klanten hier echt groeien”

Antwerpen -

De Contactlens Studio in hartje Antwerpen bestaat dertig jaar. Ann en Kathleen helpen klanten al jaren om de geschikte contactlens te vinden. Dat vieren ze niet alleen met chocolade en een teamuitje, ze zamelen ook geld in voor een vzw voor blinden en slechtzienden.

Margot De Clercq

Als één van de eerste in België stampte Ann Pyck een optiek uit de grond die volledig gefocust is op lenzen. Bij de Contactlens Studio in de Orgelstraat 2 kan je al dertig jaar terecht voor persoonlijke hulp.

Haar vennoot Kathleen Helsen runt de zaak ondertussen al vijf jaar mee nadat ze jaren vast in dienst was.

Met een team van zes optometristen zoeken ze samen met de klanten een geschikte lens.

Aan de hand van verschillende metingen zoeken ze in de studio naar de geschikte lens.© Margot De Clercq

“Niet elke lens is maatwerk. Er is nu een zeer brede waaier aan lenzen waaruit we kunnen kiezen. Dat is een groot verschil met dertig jaar geleden”, vertelt Ann.

Opvolging

Tijdens de opvolging kunnen klanten alles meevolgen. Ann en Kathleen leggen gepassioneerd de verschillende meettoestellen uit die in de studio staan.

“De sterkte die in de lens moet komen, is natuurlijk het begin. Maar daarnaast meten we ook de bolling van het oog en maken filmpjes die we samen met de klant bekijken. Op de beelden kunnen ze alle onderdelen van het oog overzichtelijk mee analyseren.”

Tijdens de metingen leggen de optometristen duidelijk alles uit en wijzen de delen van het oog aan.© Margot De Chercq

Zo leren de klanten hun ogen ook beter kennen. “We hameren erop dat ze zelf met een kritische blik naar hun ogen kijken. Want voor ons is het natuurlijk een momentopname, zij zien hun oog elke dag. Als ze langskomen, kunnen we dan echt alle noden in kaart brengen. Misschien moeten we de lenzen aanpassen aan een nieuwe job of hobby.”

Klanten

Het spat van de dames af dat het klantencontact prioriteit heeft. “Wij vervullen voornamelijk een preventieve rol. Maar onze vijf mailboxen puilen uit met vragen. Soms moeten we overleggen met oogartsen, maar vaak kunnen we ze al op weg helpen.”

Als verjaardagscadeautje doneert de studio een mooi bedrag aan vzw de Markgrave, een centrum voor blinden en slechtzienden. De inzameling ging van start in september 2023 en eind juni doneren ze het volledige bedrag. “Het is de enige groep die wij jammer genoeg niet kunnen helpen, daarom is het zo belangrijk”, vindt Ann.

Op de balie liggen de chocoladerepen en de zadelhoes die ze lieten maken voor hun verjaardag.© Margot De Clercq

Ze verwenden hun eerste 200 klanten ook met chocoladerepen. “Die klanten komen al 25 jaar bij mij. We zien mensen hier echt groeien, dat is zo fijn. Klanten hebben al kinderen gekregen, die kinderen zijn hier ook klant en zo passeren hier verschillende generaties.”

Ecologie

Naast de chocolade en de donaties delen ze ook zadelhoezen uit met de spreuk Have an eyes day.

ecoBirdy maakt met de lensschaaltjes gerecycleerde meubels.© Margot De Clercq

“We moedigen iedereen aan om met de fiets te komen, dat sluit aan bij onze ecologische visie. Onze verpakkingen in kartonnen dozen zijn steeds zo klein mogelijk en we werken ook samen met ecoBirdy. Die recycleren de lenzenschaaltjes van onze klanten en maken er meubels van. Dat is zeer populair, onze doos met schaaltjes moeten we een paar keer per week vervangen.”

Team

De jonge werknemers worden nauw betrokken bij de zaak, maar gaan vaak na enkele jaren een nieuwe uitdaging aan. “Ze zijn hier heel goed opgeleid en kunnen alle metingen doen die oogartsen in hun praktijk willen laten uitvoeren. Door onze specialisatie in medische lenzen zijn opleidingen verplicht, daardoor zijn we allemaal goed geïnformeerd”, vertelt Kathleen.

Om ook hun hecht team in de bloemetjes te zetten, staat er nog een fijn uitje op de planning.

Voor de verjaardag is er nog een leuk uitje gepland met het hele team.© Sacha Kleinblatt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners