Een bovenaanzicht van hoe Villa Spoorbouw er tegenover het treinstation in Geel over twee jaar uit moet zien.© RR

Villa Spoorbloem rijst met 38 wooneenheden op site oude bloemenwinkel op

Geel -

Aannemer Bau heeft intussen de kelder van het nieuwbouwproject Villa Spoorbloem al grotendeels klaar, zodat bouwheer Matexi de tijd rijp vond voor de officiële eerstesteenlegging van dit complex met 38 wooneenheden pal tegenover het Geelse station.

Hans Otten

Twee oude woningen op de hoek van de Dr. Van De Perrestraat en Heistraat gingen drie maanden geleden tegen de vlakte. De plek aan de overzijde van het spoor pal tegenover het NMBS-station is bij de Gelenaars vooral bekend van de vroegere bloemenwinkel van Jan Vranckx en zijn vrouw Agnes. De trotse ondernemer zorgde er jarenlang persoonlijk voor dat de bloembakken aan de perrons er fleurig bij stonden. Het echtpaar woont intussen een beetje verderop in de Dr. Van De Perrestraat, maar is van plan over een jaar of twee terug naar hun oude stek te verhuizen. Maar dan in een van de appartementen in Villa Spoorbloem.

Gedelegeerd bestuurder Walter Leyssens van aannemer Bau, schepen Bart Julliams, projectmanager Tim Peeters van Matexi en schepen Marlon Pareijn flankeren Jan en Agnes Vranckx, de eigenaars van de bloemenwinkel die vroeger op deze plek stond.© Hans Otten

“Het stadsbestuur van Geel sleutelt samen met andere partners al enkele jaren aan plannen om de stationsomgeving aan de zuidkant van het spoor op te waarderen en anders in te richten”, zegt Tim Peeters van projectontwikkelaar Matexi, die het nieuwe woonproject laat uitvoeren. “Onze nieuwbouw sluit daar nauw bij aan. Jan en Agnes Vranckx klopten vijf jaar geleden al bij ons aan om hier iets te realiseren. Maar op deze plek een nieuwbouw optrekken, kan niet zomaar. Daarbij moet rekening gehouden worden met allerlei wensen en ontwikkelingen aan de overkant. Voor de uittekening van het project is daarom lang overleg gepleegd met de stad. Uiteindelijk kregen we onze omgevingsvergunning een jaar geleden.”

Het complex ligt in feite op zijn langs in de Heistraat en omvat twee studio’s, zeven één-, 24 twee- en vijf driekamerappartementen, met op het gelijkvloers vier commerciële ruimtes voor handel of kantoor. Voor de bewoners zijn er ondergrondse parkeerplaatsen, naast 138 overdekte fietsenstallingen. “We besteden veel aandacht aan duurzaamheid. Elk appartement heeft zonnepanelen en een geothermische warmtepomp, die warmte uit de aarde haalt en afgeeft aan een energiezuinig vloerverwarmingssysteem. Dat resulteert in een E-peil van 20, wat lager ligt dan de norm van de Vlaamse overheid”, zegt Peeters.

Oude bewoning

De bewoners kunnen gebruik maken van een private gemeenschappelijke binnentuin, maar ook van een private daktuin ingericht groendak. “Dat is niet uniek, maar ik vind dat wel een heel mooi gegeven”, zegt Bart Julliams (N-VA), de Geelse schepen van Ruimtelijke Ordening. “Het klopt dat er veel overleg aan vooraf is gegaan. Maar het resultaat is wel een project dat aansluit bij de visie van het lokale bestuur op de verdere ontwikkeling in de binnenstad. Mensen zeggen waarschijnlijk ‘wéér appartementen?’. Maar dat is wel de manier waarop je in het centrum op kwalitatieve wijze aan inbreiding kan doen. Bovendien willen mensen gewoon graag in het centrum komen wonen. Bovendien ligt het project pal naast het station en op wandel- of fietsafstand van het stadshart. Ten slotte zorgen projecten als dit er voor dat er geen nieuwe open ruimte in de stadsrand of in de buitenparochies moet worden aangesneden voor nieuwe wooneenheden.”

De kelder is intussen al gelegd.© Hans Otten

Het plan is uitgetekend door het Geelse bureau Archiles Architecten, opdrachtgever Matexi verwacht dat Villa Spoorbloem over twee jaar klaar is. “De naam verwijst deels naar Villa Brembloem, de woning met erfgoedwaarde een beetje verderop, maar ook naar het feit dat de eerste woningen in de Dr. Van De Perrestraat al enkele honderden jaren geleden op deze plek kwamen. Bij het voorafgaand archeologisch onderzoek zijn hier overigens sporen uit de late ijzertijd en vroege Romeinse tijd gevonden, 2.000 jaar oud. Verder is Villa Spoorbloem uiteraard een knipoog naar de spoorlijn en de bloemenwinkel van Jan en Agnes Vranckx.”

Aanzicht op de nieuwbouw op de hoek van de Dr. Van De Perrestraat en Heistraat.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners