Deense dierentuin doodt twee gezonde bruine beren “omdat ze te oud zijn”

© Aalborg Zoo

Een Deense dierentuin heeft twee gezonde bruine beren laten inslapen omdat ze ‘te oud’ bevonden werden. De dieren van 20 en 21 jaar oud konden namelijk niet meer gebruikt worden voor fokprogramma’s.

lbo

De twee beren konden niet meer gebruikt worden in eigen fokprogramma’s van de Aalborgse zoo, maar konden volgens de dierentuin ook niet meer uitgewisseld worden met andere dierentuinen, net omwille van hun leeftijd. “Naar beren van die leeftijd is weinig vraag”, klonk het in een post op Facebook van de Aalborg Zoo. “Het was niet logisch om te proberen een ander park voor de beren te vinden. Het sturen van een onvruchtbaar stel naar een andere dierentuin zou de ruimte van andere, genetisch belangrijke en vruchtbare dieren innemen. We hebben onze twee bruine beren dus gedood. Ze dragen nu mee aan verder onderzoek en zo krijgt de bruine beer waar hij recht op heeft.”

Wetenschappelijk onderzoek

Van de beren zullen onder andere bloedstalen genomen worden die kunnen bijdragen aan wetenschappelijk genetisch onderzoek. Volgens de Aalborg Zoo is daar wereldwijd vraag naar. De zoo hoopt bijvoorbeeld dat onderzoek op de beren meer inzicht zal geven in hoe het bloedvatenstelsel van de beren werkt tijdens de winterslaap, om daarmee meer inzicht te krijgen in oplossingen van ziekten bij de mens, zoals trombose. De huiden en de schedels van de beren worden geschonken aan het onderwijs.

Boycot

Op het Facebookbericht kwamen honderden verontwaardigde reacties. Zo werd er onder andere ook opgeroepen om de zoo te boycotten en die niet meer te bezoeken. Er is veel onbegrip: “De beren zijn handig om geld aan te verdienen, maar zodra ze te oud zijn, worden ze gedumpt. Doen jullie dit ook met je familie?”, klinkt het in een van de reacties.

In Denemarken was er een paar jaar geleden al heel wat ophef toen in een andere dierentuin, die van hoofdstad Kopenhagen, vier gezonde leeuwen, waaronder twee welpen, werden afgemaakt. Een maand eerder liet de zoo jonge giraf Marius inslapen omdat het dier niet geschikt was om zich voor te planten. Het dode dier werd daarop gevoerd aan de leeuwen in de dierentuin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen