Direct naar artikelinhoud
Syrië

Ondanks akkoord over wapenstilstand, houden gevechten in Oost-Ghouta aan

Archiefbeeld.Beeld AFP

De VN-veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie goedgekeurd waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië. Ondanks de resolutie hield het Syrische regime zondagochtend enkele raids op Oost-Ghouta, de rebbellenenclave bij Damascus.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de Syrische burgeroorlog opvolgt vanuit Groot-Brittannië, voerde het regime twee aanvallen uit in de sector Chifouniya.

Ook Rusland, een belangrijke bondgenoot voor het Syrische regime, stemde voor het zwijgen van de wapens. De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben vandaag een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin.

Macron

Ze zullen het hebben over de toepassing van het staakt-het-vuren van dertig dagen. Dat heeft het Elysée zondag aangekondigd. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken. Volgens Parijs zullen Macron, Merkel en Poetin  "over de uitvoering van de resolutie en over de politieke routekaart die noodzakelijk is om duurzame vrede tot stand te brengen in Syrië".

De mededeling benadrukt dat de leiders "extreem waakzaam" zullen zijn dat de wapenstilstand wordt nageleefd. Die "moet worden gerespecteerd" en de humanitaire hulpverlening moet "zonder vertraging naar de plaatsen die het zwaarst getroffen zijn door geweld en tekorten" kunnen. Bovendien moeten ook medische spoedevacuaties ongehinderd kunnen plaatsvinden.

Unaniem

Ondanks het aanvankelijk verzet van Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Assad en een vetomacht binnen de Veiligheidsraad, stemden alle 15 leden voor de resolutie.

De aangenomen tekst, die herhaaldelijk gewijzigd werd, roept "alle partijen op om de vijandelijkheden onverwijld stop te zetten voor minstens 30 opeenvolgende dagen in Syrië, voor een duurzame humanitaire pauze". De resolutie bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kondigde het akkoord op Twitter aan.

Twitter bericht wordt geladen...

Humanitaire hulp

Het doel is om "de regelmatige levering" van humanitaire hulp en diensten mogelijk te maken, net als de medische evacuatie van zieken en zwaargewonden. Rusland wilde dat elk humanitair konvooi eerst groen licht moest krijgen van Damascus, maar dat werd geweigerd door de westerse landen.

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaida en al-Nusra zijn uitgesloten van het staakt-het-vuren. Op vraag van Moskou zijn ook individuen, groepen en entiteiten die banden hebben met al-Qaida, IS, en groepen die door de Veiligheidsraad als terroristisch bestempeld worden, uitgesloten. De uitzonderingen houden het risico op tegengestelde interpretaties in. Voor het Syrische regime zijn "terroristen" immers de rebellen die gesteund worden door het westen.

De uitzonderingen houden het risico op tegengestelde interpretaties in

"Opzettelijk vertraagd"

Door de tegenstand van Rusland kwam de stemming er pas twee weken nadat de ontwerpresolutie werd ingediend door Koeweit en Zweden. De VS beschuldigden Rusland ervan de stemming dagenlang opzettelijk vertraagd te hebben. Niets in de tekst is veranderd ten opzichte van eerdere concepten "behalve een paar woorden en een paar komma's", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. "Er is geen goede reden waarom we dit niet zouden hebben gedaan op woensdag, donderdag of vrijdag." Haar Franse collega François Delattre zei: "Elke minuut telt, omdat elke minuut kan leiden tot het verlies van mensenlevens."

Binnen de vijftien dagen komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om te bekijken of het staakt-het-vuren correct wordt nageleefd.

500 burgerdoden 

Vandaag raakte bekend dat er op een week tijd minstens 500 burgerdoden zijn gevallen in de wijk Oost-Ghouta nabij de hoofdstad Damascus. Ook vandaag gingen de aanvallen voort, en waren er opnieuw kinderen onder de slachtoffers.

Lees meer: Oost-Ghouta is nu al hel op aarde, en het kan nog erger (+)

Het Syrische regeringsleger bestookt de dichtbevolkte wijk met honderdduizenden inwoners onophoudelijk, ook met vatenbommen, en ontziet daarbij niets of niemand. De overwegend door islamistische militanten gecontroleerde regio ondergaat de ergste golf van aanvallen sinds het begin van de burgeroorlog bijna zeven jaar geleden. Ongeveer 400.000 mensen zijn bijna volledig afgesloten van de buitenwereld.

500 burgerdoden 
Beeld AFP
500 burgerdoden 
Beeld AFP
500 burgerdoden 
Beeld AP