Direct naar artikelinhoud
Puistjes

Dermatoloog: "Een oneffen gezicht door acne zou vandaag niet meer mogen"

Johan Snauwaert.Beeld rv

Dat celebrity's oproepen tot het normaliseren van acne, is een verkeerde boodschap. Dat zegt Johan Snauwaert, ondervoorzitter van de Beroepsvereniging voor de Belgische Dermatologie en Venerologie. “Acne is een ziekte die immense schade kan aanrichten.”

Johan Snauwaert: "Zulke uitspraken van beroemdheden geven een absoluut verkeerd signaal. Acne is een ontstekingsziekte die immense schade aan de huid kan aanrichten. Wie dat laat betijen, krijgt vaak te maken met littekens. Maar eens de littekens er zijn, is er niet veel meer aan te doen. We zien zo heel wat patiënten die veel te laat komen."

"Concreet is dit het gevolg van een bacteriële overgroei na een foutieve overmatige hoornafzetting in de afvoergang van de talgklier. Precies dat geeft aanleiding tot de 'mee-eter' en de verstopping, met alle gevolgen van dien. Bij sommige mensen – niet bij allemaal – zet dat een complex enzymsysteem rond de talgklier in gang, dat permanente schade aanricht aan de huid. Bovendien versnelt ernstige acne het verouderingsproces, men ziet er dus sneller ouder uit."

Helpen producten als Biactol, die puistjes beloven te voorkomen dankzij een 'diepe, geneeskrachtige werking'?

"Weinig. Acne is een medische aandoening en daarvoor heb je medicatie nodig. Die is op voorschrift, want heeft potentieel ernstige bijwerkingen. Dat moet dus binnen een medische omgeving behandeld en geëvalueerd worden. De piste van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kan je bij heel lichte vormen van acne bewandelen. Maar wanneer zo’n licht preparaat niet snel verbetering oplevert, win je best het advies in van een arts die de gepaste medicijnen kan voorschrijven. Te beginnen met de huisarts, die indien nodig kan doorverwijzen naar de specialist."

Hoeveel mensen krijgen te maken met acne?

“Er bestaan geen officiële cijfers over, maar ik denk dat een op twee tiener ermee te maken krijgt. Maar dat wil niet zeggen dat zij allemaal in behandeling moeten, er zijn veel gradaties."

"Het is dus – zoals altijd in de geneeskunde – niet zwart-wit. Er is een breed spectrum van hele lichte tot bijzonder ernstige acne. Bij lichte, oppervlakkige acne's wordt dat enzymsysteem niet aangezet. Een grote groep zal dus geen schade oplopen. Maar bij een aantal mensen gebeurt dat wel, en daar moet je tijdig bij zijn. Alleen zo kan die permanente littekenvorming afgeremd worden."

'Als je goed geïnformeerd bent, weet je dat acne medische verholpen moet worden. Dat zou in de algemene vorming van het humaniora moeten zitten'
Johan Snauwaert

Er is dus betere sensibilisering nodig?

"Zeker. Dit soort boodschappen komt beter niet bij de verkeerde mensen terecht. Want merkwaardig genoeg zijn het vaak mensen met een ernstige vorm van acne die het langst wachten om naar een arts te stappen, in tegenstelling tot mensen met nauwelijks zichtbare acne die aan de deur staan te drammen."

"Ik ben dus benieuwd of een beroemdheid die met acne geplaagd zit hetzelfde gaat zeggen. Want als je goed geïnformeerd bent, weet je dat acne medisch verholpen moet worden. Dat zou in de algemene vorming van het humaniora moeten zitten. De medicijnen vandaag zijn bijzonder krachtig, en toch lopen er nog zoveel mensen rond met een oneffen gezicht. In deze tijd zou dat eigenlijk niet meer mogen."