Christel Van de Velde, zaakvoerster van uitvaartzorg Lieve Hemel.© rr

Uitvaartzorg Lieve Hemel wil begraafplaats op Linkeroever: “Lange weg om de rustplek van je geliefden te bezoeken”

Linkeroever -

Christel Van de Velde van uitvaartzorg Lieve Hemel ijvert voor een begraafplaats op Linkeroever. In de huidige situatie moeten mensen ver om hun nabestaanden te begraven en te bezoeken. Ofwel zijn ze een smak geld kwijt om een plekje te bemachtigen in een aangrenzende gemeente.

Margot De Clercq

Elk Antwerps district heeft een eigen begraafplaats. “Antwerpenaren kunnen kiezen op welke Antwerpse begraafplaats ze kosteloos bezorgd willen worden, ongeacht het district waarin ze wonen.” Schepen Els van Doesburg (N-VA), bevoegd voor begraafplaatsen, ziet geen probleem bij de huidige situatie.

Maar volgens Christel Van de Velde, zaakvoerster van uitvaartzorg Lieve Hemel op Linkeroever, zorgt dat wel degelijk voor ongemakken omdat er geen begraafplaats in de buurt is. “Historisch gezien hoort het Schoonselhof bij Antwerpen centrum. Dat is de mooiste begraafplaats in Vlaanderen met een ruim palet aan bezorgingsmogelijkheden”, benadrukt schepen Van Doesburg.

Het Schoonselhof heeft veel mogelijkheden: urnenveld, columbarium of een klassiek graf.© Walter Saenen

De schoonheid van het Schoonselhof is volgens Christel ook niet waar inwoners van Linkeroever op botsen. “Het Schoonselhof is prachtig, maar er wonen ook oudere mensen op Linkeroever, die niet altijd goed ter been zijn. Zij moeten een serieuze weg afleggen om de rustplek van hun geliefden te bezoeken.”

Prijzig

Veel inwoners kiezen daarom al jaar en dag voor begraafplaatsen in de omliggende gemeenten. Zo is die in Zwijndrecht maar 6 kilometer verwijderd. Maar dat is een prijzige beslissing.

“Als je geen inwoner bent, betaal je een taks van 150 euro om uitgestrooid te worden. Een graf in al zijn vormen – urnenveld, columbarium, klassiek graf – kost voor niet-inwoners 1.060 euro voor tien jaar. Het is ook nog onduidelijk of de taks verhoogt als Zwijndrecht binnenkort tot Oost-Vlaanderen behoort. Zwijndrecht en de omliggende gemeenten moeten ook niet opdraaien voor de keuze van de stad.”

“Er is momenteel geen ruimtetekort op onze begraafplaatsen, dus zijn er ook geen plannen voor een nieuwe”, aldus nog Els van Doesburg.

Christel is ervan overtuigd dat ze niet de enige is die hierover misnoegd is. “Ik leg me er niet bij neer. Ik ga nog stappen zetten.” Zo heeft ze eind mei een afspraak met Antwerps schepen van Erediensten Tatjana Scheck (Vooruit).

Het Schoonselhof werd verkozen tot mooiste begraafplaats van Vlaanderen.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners