De immer terughoudende Nafi geeft zichzelf bloot in ‘Die Huis’

Alhoewel ze liefst van al haar privé voor zichzelf houdt, en helemaal niet houdt van camera’s, was meerkampster Nafi Thiam toch te gast bij Eric Goens in ‘Die Huis’. De 22-jarige Olympische én Wereldkampioene was openhartig over haar huidskleur, jeugd en leven als atlete.

tica

Ze staat bekend als een atlete die in elke situatie de kalmte weet te bewaren en koelbloedig is. Maar toch is dat niet altijd zo. Toen haar wereldrecord tijdens een indoormeeting in Gent werd afgekeurd omdat er geen dopingcontroleur aanwezig was heeft ze even de moed verloren, geeft ze toe.

Maar als het gaat over haar huidskleur en de reacties die ze daarover krijgt, blijft ze kalm. “Ik zag zonet een foto passeren van een vriend van mij. Wij zijn in hetzelfde dorp geboren, zijn altijd naar dezelfde school geweest en zijn samen opgegroeid. Maar toch denken sommigen dat hij meer Belg is dan ik. Omwille van onze huidskleur. Dat vind ik stom, ja. Maar wat kan ik daar aan doen?”, klinkt het.

Nadat Nafi goud won op de Olympische Spelen in Rio vorig jaar, doken er heel wat onjuiste verhalen op over haar vader. Zo werd er bijvoorbeeld geschreven dat hij haar na de geboorte nooit meer is komen opzoeken. “Dat stoorde mij. Voor mij is mijn privéleven heilig. Het voelde alsof ze mijn leven binnendrongen zonder iets te vragen, en dan sleurden ze er ook nog eens onwaarheden bij. Ik doe graag sport, maar ik heb nooit gevraagd om mijn privéleven uit te spitten.”

Eric en Nafi kijken ook terug naar de beelden waarop ze Olympisch kampioene werd. Wanneer Eric haar vraagt of die beelden haar iets doen, is het antwoord verrassend. “Ik voel nu die stress. Meer dan toen ik daar stond. De beelden terugzien is altijd leuk, maar als ik er alleen aan terugdenk dan kan ik soms echt ontroerd zijn.”

Verder gaf Nafi nog training aan een paar jongeren uit een van de armste buurten van Zuid-Afrika. Dat sloot aan bij haar meterschap bij Fedasil. “Toen ze mij vroegen om meter te worden heb ik niet getwijfeld. Het gaat over jongeren die veel hebben meegemaakt en die ongeveer even oud waren als ik.”

Ook gooide ze nog een speer de wijngaard in, en behaalde ze een fysieke leeftijd van 18 jaar na de sportieve proeven.

‘Die Huis’, elke dinsdag om 20.35 uur op Eén

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen