© Flip Franssen

Buitenschoolse kinderopvang dreigt Vlaamse subsidies te verliezen: “Niet de bedoeling om minder opvang aan te bieden”

Sint-Niklaas/Berlare -

De toekomst van de buitenschoolse kinderopvang dreigt op losse schroeven te komen staan. De Vlaamse regering wil haar financiële middelen eerlijker verdelen over alle steden en gemeenten, maar daardoor dreigt Sint-Niklaas jaarlijks een half miljoen euro mis te lopen. Ook Berlare kan straks op de helft minder subsidies rekenen.

Yannick Joos en Stef Van Overstraeten

De Vlaamse regering ondersteunt al langer steden en gemeenten om te voorzien in kwalitatieve buitenschoolse kinderopvang, maar wil de verdeling van die middelen met het oog op het nieuwe BOA-decreet nu herzien om ook plaatsen te steunen waar zulke initiatieven nog niet bestaan. (Lees verder onder de foto)

© Flip Franssen

Desondanks wordt het totale budget niet verhoogd en zijn er straks dus ook steden en gemeenten die minder middelen zullen ontvangen. Zo ook Sint-Niklaas: de Wase hoofdstad zal zo’n 28 procent minder middelen krijgen, wat neerkomt op een half miljoen euro per jaar.

LEES OOK. Vernieuwde groepsopvang Pieternel opent opnieuw de deuren: “Plaats voor 9 extra kindjes”

Jaarlijks investeert de stad Sint-Niklaas zo’n 2,2 miljoen euro in haar buitenschoolse kinderopvang die onder de noemer De Sprinkhaan opvang biedt aan schoolgaande kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs op verschillende plaatsen in Sint-Niklaas, Sinaai, Belsele en Nieuwkerken.

Wijkgericht aanbod

Anderhalf miljoen daarvan is momenteel afkomstig van de subsidies. De stad zelf voorziet in een budget van zo’n 200.000 euro. De overige 500.000 euro is afkomstig uit de portefeuille van de Sint-Niklase ouders. “We hebben geanticipeerd op het decreet en zijn volop mogelijke scenario’s aan het uitwerken voor de volgende bestuursploeg”, zegt schepen van Kinderopvang Maxime Callaert (N-VA).

“We trachten daarbij te voorzien in een wijkgericht aanbod, zonder dat we moeten inboeten op kwaliteit én kwantiteit. Mocht het huidige bestuur ook na de verkiezingen nog in de meerderheid zitten, staat het alvast hoog op de agenda om te vragen in welke mate het budget nog bijgestuurd kan worden. Iets waar overigens heel wat politieke partijen voor pleiten en waar de volgende Vlaamse regering zich wellicht ook over zal buigen. De inhoud van het nieuwe BOA-decreet (dat streeft naar een aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten voor alle kinderen en gezinnen, red.) oogt veelbelovend, maar roept nog wel wat vragen op.”

Slachtoffer van eigen succes

Nog in de regio valt ook de helft van de subsidies weg voor de gemeente Berlare. Daar wordt de verwachte BOA-subsidie in 2026 geraamd op zo’n 233.000 euro. “We hebben een goed uitgebouwde naschoolse opvang en zijn daar het slachtoffer van”, zegt schepen van Kinderopvang Marc Van Driessche (N-VA).

“De bedoeling van de overheid is om enkel nog de opvang van kleuters te ondersteunen, maar paniek is niet nodig. We zijn al geruime tijd bezig om ons voor te bereiden op die ontwikkeling en hebben de gesprekken met alle partners opgestart. Daarbij laten we ons begeleiden door VVSG, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Er is een tijdspad uitgetekend, de scholen zijn betrokken en er is een bevraging uitgevoerd bij de ouders. De lagereschoolkinderen zullen ofwel op school kunnen blijven, of direct naar de sportclub of de academie.“