Massagraf uit tijd van Romeinen ontdekt in Wenen
Themabeeld — © Getty Images/Science Photo Libra
Archeologen hebben aan de rand van Wenen een massagraf ontdekt met daarin de overblijfselen van ongeveer 150 jonge soldaten uit de tijd van de Romeinen. De “sensationele vondst” uit de periode van het einde van de eerste eeuw na Christus wijst niet alleen op een brute veldslag aan de grens van het Romeinse Rijk, maar er is waarschijnlijk ook een link met het ontstaan van Wenen, meent het onderzoeksteam.
De chaotisch op elkaar gestapelde skeletten werden aangetroffen tijdens werken op een sportveld aan de rand van de Oostenrijkse hoofdstad. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om bijna allemaal gezonde en erg lange mannen tussen de 20 en 30 jaar oud. Stukken van hun uitrusting, waaronder een dolk, een deel van een helm en schoennagels, duiden op de Romeinse periode.
De jongelingen werden “op de meest wrede manier afgeslacht”, volgens archeologe Michaela Kronberger. Elk skelet dat tot hiertoe is onderzocht, vertoont minstens één verwonding die kort voor de dood werd toegebracht. Bij één van de soldaten stak zelfs nog een speerpunt in zijn bekken.
De Weense stadsarcheoloog Martin Mosser wees er dan weer op dat Germaanse stammen in het jaar 92 een Romeins legioen in de buurt van het huidige Wenen hadden verpletterd. In die tijd vormde de Donau de noordgrens van het Romeinse Rijk. Een paar jaar later stichtten de Romeinen een groot militair kamp in Vindobona, waaruit de stad Wenen ontstond. Deze zet zou een reactie kunnen zijn geweest op de eerdere nederlaag, aldus Mosser.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.