Gesloten training, veel open vragen bij AA Gent: transfermolen draait nog volop

© BELGA

AA Gent hervatte de trainingen, maar dat gebeurde dit keer zonder pers of supporters. Wel gaf trainer Yves Vanderhaeghe tekst en uitleg. Conclusie: het is afwachten tot we meer zicht hebben op het nieuwe AA Gent. “We zijn nog aan het kneden en zoeken naar een vaste kern”, zegt Vanderhaeghe. “We zijn nog volop op zoek naar twee stevige aanwinsten”, aldus voorzitter De Witte.

Michaël Van Damme

Simon en Kalu nog in Gent

AA Gent wil Simon en Kalu verkopen, maar er is geen concreet bod voor hen. Dat Liverpool 10 miljoen pond veil had voor Simon was fake news. Simon gaat zijn laatste contractjaar in, dus er is druk. “Simon herstelt van de blessure die hem van het WK hield, maar is bijna fit. Kalu heeft een spierscheurtje”, aldus Vanderhaeghe. “Ik ga niet aan elke speler vragen of hij blijft of niet. Ik denk dat verschillende spelers nog met een transfer in hun hoofd zitten, maar er moet eerst concrete belangstelling zijn. Tot het laatste uur dat ze hier zijn, zal ik met hen werken.”

Wachten op Bronn en Kalinic

Saief, Dusenne, Mitrovic, Milicevic en Gigot zijn weg. Inbrom wordt verhuurd aan Beitar. Het lot van enkele andere spelers is nog onduidelijk. Foket gaat net als Simon zijn laatste contractjaar in. Er is interesse uit Italië (Roma) en Duitsland (Hoffenheim) en Foket houdt alle opties open, ook verlengen.

Vanderhaeghe sluit niet uit dat er nog een middenvelder weggaat. Esiti staat open voor een vertrek. De club heeft Kaminski op het oog om een eventuele transfer van Kalinic op te vangen, maar de Kroaat is net als Bronn nog actief op het WK.

Gent rekent op Peter Olayinka, die indruk maakte op uitleenbasis bij Zulte Waregem, maar de Nigeriaan heeft een aanbod op zak van Slavia Praag en voelt meer voor een vertrek. “Uiteraard wil ik iemand die 11 goals en 15 assists achter zijn naam heeft er graag bij. Olayinka kan een belangrijke speler worden, maar het kan ook dat hij verkocht wordt”, aldus Vanderhaeghe. “Er was een bod (eerst 3, dan 5 miljoen euro, nvdr.), maar dat werd geweigerd.”Machado en Sylla zijn overbodig, maar er is nog geen oplossing. Sylla hoopt nog op een kans.

Nog minstens twee aanwinsten

AA Gent stelde al vier nieuwkomers voor: Limbombe, Plastun, Smith, en Dompé. “Maar ook Mostafa Ahmed is er al”, zegt Vanderhaeghe. “En Davidzada is terug. Franck Bahi (linksachter uit Guinee, nvdr.) heb ik nog niet gezien. Taiwo Awoniyi (spits die door Liverpool werd verhuurd aan Moeskroen, nvdr.) is een naam die circuleert, maar hoe meer een naam circuleert, hoe moeilijker het soms wordt.”

Zelfs zonder rekening te houden met het vervangen van extra vertrekkers komen er nog twee aanwinsten bij. Voorzitter Ivan De Witte: “We hebben ons al gewapend, maar wij zijn nog volop op zoek naar twee stevige aanwinsten.” Vanderhaeghe ziet naast een spits nog twee posities waar versterking welkom is. “Foket is een certitude op de rechts, maar we hebben geen alternatief. We wilden Horemans proberen, maar hij is nog een maand out. Ik kan Bronn naar rechts schuiven, maar dan houd ik maar twee centrale verdedigers over. Centraal zou dus beter nog iets bijkomen.”

AA Gent trok één Belg aan (Limbombe), maar zag er met Dusenne ook eentje vertrekken. Het blijft krap. “Alle clubs zitten in dat schuitje. Misschien kan Neto Belg worden.”

Jonathan David komt over van de beloften en Andreas Burssens, Van De Wiel en Lloci krijgen tijdens de voorbereiding een kans. Van Lierse kwam de jonge doelman Jari De Busser.

Geen vervanger voor Thijs

Gent zocht geen vervanger voor T3 Bernd Thijs, maar heeft wel Herman De Landsheere aangetrokken, de voormalige videoanalist van de Rode Duivels. En professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois zal samenwerken met fysiekcoach Stijn Matthys. Vanderhaeghe blijft op post, maar over een verlenging van zijn contract is niet gesproken.

Meer over KAA Gent

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video