© AP

Leider van cannabisplantage en XTC-labo in aspergebedrijf al veroordeeld tot 6 jaar in Nederland: “Nóg eens acht jaar is te lang”

Vorige week eiste de procureur een celstraf van acht jaar voor de organisator van het opgerolde XTC-labo en de cannabisplantage in het aspergebedrijf in Dilsen-Stokkem. Vandaag kwam zijn advocaat aan het woord. Omdat zijn cliënt al voor andere drugslabo’s in België en Nederland een celstraf van acht jaar uitzit bij onze Noorderburen, vraagt hij voor een mildere toepassing van de strafwet. “De feiten waarvoor hij reeds een celstraf uitzit zijn niet identiek aan deze feiten, maar wel gelijkend. Daarom vraag ik om de strafvordering vervallen te verklaren”, aldus zijn raadsman.

shde

In de grote loods van een aspergebedrijf in Dilsen-Stokkem werd een gigantische stekkenkwekerij aangetroffen tijdens een huiszoeking op 30 september 2015. De aspergeboerin en haar man moesten een hoge schuldenberg trotseren waardoor ze hun loodsen volgens de procureur ter beschikking stelden voor het telen van drugs. Een cannabisplantage alleen bleek echter niet voldoende op te brengen, want ook in de stallen ietsje verderop, ging het er niet koosjer aan toe. Daar ontmantelden verbalisanten een actief XTC-labo.

Gelijklopende feiten

Vorige week eiste de procureur een celstraf van acht jaar voor de leider van het drugshol. “Hij runt het labo, hij is verantwoordelijk en geeft al de instructies”, zo klonk het tijdens de eerste zitting. Vandaag kwam de advocaat van de man aan het woord. Hij vraagt om de strafvordering vervallen te verklaren. “Mijn cliënt zit momenteel een celstraf van zes jaar uit in Nederland voor volgens ons dezelfde feiten. Ze zijn niet identiek, maar wel gelijkend”, zo klonk het. “Mijn cliënt was misschien de leider van de afdeling in Dilsen-Stokkem, maar dat is maar een klein deel van een groter netwerk verspreid over België en Nederland. En daarvan is hij zeker niét de leider. Er stonden nog mensen boven hem. Zijn rol wordt overschat. Als u hem zou veroordelen tot nog eens acht jaar, zou hij in totaal veertien jaar in de cel zitten. Dat is uitermate lang. Zelfs op het Aquino-proces kreeg de hoofdbeklaagde maar tien jaar. Een mildere strafmaat dringt zich dus op.”

Laborant en loopjongen

De advocaat van de laborant die het drugslabo in werking hield, vraagt ook een mildere straf met uitstel. Ook voor hem vroeg de procureur eerder een gevangenisstraf van zes jaar. “Op het ogenblik dat hij in dit dossier naar voren komt, wilde hij in Roemenië een vennootschap oprichten. Hij was bezig met het aanvangskapitaal te vergaren. Ondertussen werd hij aangesproken om in het labo mee te werken tegen een verloning, wat hem goed uitkwam om het geld bij elkaar te krijgen. De rol die mijn cliënt gespeeld heeft, was die van laborant maar zonder de deskundigheid, zonder opleiding.” De raadsman van een van de Vietnamese mannen, die moet vrezen voor een opsluiting van 37 maanden, vraagt ook een milde straf met uitstel. “Hij kwam alleen maar eten brengen voor de mensen die in de plantage aan het werk waren. Zelf heeft hij nooit volk geronseld. Hij was enkel een loopjongen.”

Volgende week komen de andere advocaten aan het woord, waaronder de raadsman van de aspergeboerin.

LEES OOK: Bocholtse aspergeboerin riskeert 3 jaar cel voor cannabisplantage en XTC-labo in schuur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer