Boeing stapelt verliezen op, maar gaf wel 1,8 miljoen euro uit aan privévluchten voor managers

© REUTERS

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft sinds 2021 1,8 miljoen euro besteed aan privévluchten voor topmanagers. Dat is 500.000 euro meer dan eerst werd aangegeven. Veel geld voor een bedrijf in slechte papieren.

FDB

Topmanager zijn van Boeing komt met enkele interessante voordelen. Waaronder zelfs privévluchten voor persoonlijke reizen. De vier topmanagers van het bedrijf krijgen zelfs hun verblijf, maaltijden en vervoer ter plaatse terugbetaald.

Sinds 2021 heeft Boeing maar liefst 1,8 miljoen euro uitgegeven aan zulke plezierreisjes. Dat is 500.000 euro meer dan initieel werd aangekondigd, zo blijkt uit onderzoek van de Wall Street Journal. De gerapporteerde kosten zijn alleen de marginale kosten voor Boeing zoals brandstof, reiskosten van de bemanning, maaltijden aan boord, enzovoort. De kosten van de bedrijfsvliegtuigen of de salarissen van de bemanning zijn er niet in verrekend.

Aanmoedigingspremie

Een van de leidinggevenden is CEO Dave Calhoun, die vorige maand aankondigde om dit jaar nog het bedrijf te zullen verlaten. Calhouns privéreizen alleen al kostten Boeing meer dan 900.000 euro.

Het onderzoek van Wall Street Journal onthulde verder dat Calhouns totale compensatie voor 2023 meer dan 30 miljoen euro bedroeg, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2022. Calhoun weigerde wel zijn jaarlijkse aanmoedigingspremie, die hem nog eens 2,6 miljoen euro zou hebben opgeleverd. Dat deed hij nadat op 5 januari een deur van een Boeing 737 Max openvloog tijdens een vlucht van Alaska Airlines.

(Lees verder onder de foto)

CEO Dave Calhoun.© REUTERS

De bekendmaking van de cijfers komt op een moment dat de vliegtuigbouwer door zwaar weer gaat vanwege een reeks veiligheidsincidenten. Het heeft geleid tot onderzoeken en een reorganisatie van het management.

Boeing zit al enkele jaren in slechte papieren, sinds fatale crashes in 2018 en 2019. Daarbij vielen 346 doden. Het bedrijf werd ook hard getroffen door de coronapandemie. In 2020 leed Boeing een nettoverlies van 578 miljoen euro, toen was dat het eerste verlies sinds 1997. De verwachting is dat de rode cijfers zullen blijven aanhouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen