kreten uit de wetstraat

Open VLD Voorzitter Ongena: “Als je De Wever een vinger geeft, neemt hij een hand”

Open VLD-voorzitter Tom Ongena.© belga

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Valerie Droeven

Oppositie

Als Open VLD bij de verkiezingen minder dan 10 procent van de stemmen haalt, is de kans groot dat de partij in de oppositie gaat. Dat heeft voorzitter Tom Ongena zondag na een debat met Raoul Hedebouw (PVDA) op VTM Nieuws gezegd. Open VLD regeert al 25 jaar ­onafgebroken mee in de federale regering.

Groen

De Zondag kleurde groen dit weekend – de redactie maakte een special over duurzaam leven. Het politieke interview, daarentegen, was blauw. “Wij zijn de enige partij die neen zegt tegen extra belastingen”, aldus weer Ongena. Wel wil hij snoeien in de overheid en in de welvaartsenveloppe. “De vakbonden zullen niet blij zijn met onze maatregelen.” Die ­lachen straks groen met de voorstellen van deze voorzitter.

Blanche

“We zijn zeker bereid te praten over een staatshervorming”, antwoordde de man in het blauw op de vraag wat hij zou doen als hij carte blanche zou krijgen over België. Waarna Ongena kleur bekende. “Maar als je (N-VA-voorzitter, red.) Bart De Wever een vinger geeft, dan pakt hij je hand. Dat gaan we niet doen.”

Insecten

Ongena bekende nog iets in hetzelfde interview: zijn guilty pleasure in drukke campagnetijden. “Ik hoop dat ik af en toe een vrij moment vind om mijn fototoestel boven te halen. Dat is mijn kleine hobby.” Wat hij fotografeert?” Van alles. Een vogeltje, een insect, een gebouw.” En zo is het blauwe kopstuk toch ook een beetje een groene jongen.

Ongena blijkt zelfs nóg een guilty pleasure te hebben: Youtubefilmpjes over – jawel – nieuwe technieken in de fotografie. “Dat is ideaal ’s avonds voor je gaat slapen. Dat geeft me rust.”

Single

De Tijd had dit weekend een dubbelinterview met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Frank Vandenbroucke (Vooruit) gepland, maar alleen die laatste kwam opdagen. De MR was boos omdat het interview niet gefilmd werd, zoals bij eerdere afleveringen wel was gebeurd, leren we uit de disclaimer. “Alternatieve oplossingen met foto en audio voor de verspreiding op sociale media werden door de MR af­ge­wezen, omdat die volgens de partij een ‘verschillende behandeling tegenover eerdere interviews uit de reeks zouden ­inhouden’. De Franstalige ­liberalen kozen er daarom voor het interview te annuleren.” Een blauwtje lopen, noemen we dat.

Met bijdragen van Valerie Droeven